Маратоните във Варна и Стара Загора, които са част от веригата „Бягането начин на живот“ ще бъдат част от международния календар на Европейската асоциация по лека атлетика през 2017 г. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на пресконференцията преди последния маратон от веригата в София (в неделя), който отдавна е част от международния календар.

„Софийският маратон е едно от най-значимите спортни събития в България и емблематична за София проява. Благодаря на всички, които го запазиха дори в най-трудните за организацията му години, защото стъпвайки на неговия авторитет ние направихме проект, с който да популяризираме още повече бягането в цялата страна. Направихме още два маратона във Варна и Стара Загора, които бяха изключително успешни и през следващата година, благодарение на Българската федерация по лека атлетика, те ще бъдат включени в международния календар на Европейскатa асоциация по лека атлетика“, коментира Кралев на пресконференцията преди Маратон София 2016.

Министър Кралев допълни, че се планира във веригата да се включат и бягания на 20 км, като през тази година със средства от бюджета на маратоните е подпомогнат пробегът Гюргево – Русе.

„Виждаме, че има интерес и се надяваме догодина, освен участие от страна на чуждестранни бегачи, да има и по-голяма масовост и повече млади българи да бъдат привлечени към каузата на спорта. Не е важен само стартът на професионалистите, но и масовият старт и бяганията на по-късите дистанции. Защото маратонът е изключително тежка дисциплина, но се започва от 3 км, 5 км, 10 км и с натрупване на опит и преминатите километри състезателите добиват смелост да опитат и най-тежката дистанция“, каза Кралев.

Министърът допълни, че маратоните са една от най-добрите реклами за градовете организатори, а участието на елитни бегачи е стимул за нашите атлети, които получават възможност да проверят собствените си възможности.

Откриването на Маратон София 2016 е на 9 октомври от 9:30 часа, пред Националния стадион „Васил Левски” като на него ще присъства и президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.

33-ото издание на състезанието е част от инициативата „София 2018 - Eвропейска столица на спорта“, за пръв път е валидно за Балканско първенство и е финал в новоучредената верига маратони под мотото „Бягането начин на живот". Общият награден фонд тази година е рекорден – над 60 000 лв.

Маратонът ще определи крайните победители и евентуално големия шампион във веригата „Бягането начин на живот“. Допълнителен бонус от по 20 000 лева се дава на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона чрез общо класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Единственият атлет, който все още има шанс да спечели бонуса е Ахмет Насеф от Италия. Жененият за българка бегач победи във Варна и бе трети в Стара Загора. По силата на регламента това му осигурява 15 т., а за да спечели големия бонус му е нужна задължителна победа в София. В маратона ще участват и победителите от Стара Загора Лахсен Мокраджи (Мароко) и Николина Сустич (Хърватия), които обаче нямат шанс да вземат джакпота, тъй като не са бягали във Варна.

В състезанието ще вземат участие над 2200 състезатели, като 500 от тях ще бягат в маратона (42 км). В различните дистанции ще се пуснат около 500 чужденци. Африка ще бъде представена с елитни бегачи от Етиопия, Кения и Мароко.

Трасето на маратона е лицензирано от ИААФ и притежава сертификат за Категория "А", което означава, че на него може да се покриват нормативи за световни първенства и олимпиади.