Гардът Бранко Миркович е познато име в българския баскетбол заради изявите си като играч на Лукойл Академик, Рилски спортист и националния ни отбор, за който игра в квалификациите за Евробаскет 2015. В последните години като играч на Цмоки (Минск) той имаше сблъсъци срещу Рилски спортист в евротурнирите. Тази вечер Миркович ще излезе за румънския Орадея срещу „студентите“ в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига на ФИБА Европа. Сръбският плеймейкър говори пред официалния сайт на турнира за мача срещу Лукойл Академик.

„Изглежда такава ми е съдбата – почти всяка година да се връщам в България и да играя срещу местни отбори. Винаги се радвам да бъда там и да се видя с бивши съотборници. Очаквам с нетърпение пътуването, въпреки че всичко ще бъде много бързо и няма да има време“, призна Миркович.

„Лукойл Академик разполага с качествени чужденци и много добри местни играчи, повечето от тях са български национали. Вероятно нашият шанс се крие в това, че тези баскетболисти участваха в европейските квалификации и не са имали много време са тренировки със своите съотборници. Тяхната липса на сработеност е това, което трябва да използваме като наше предимство“, допълни гардът.

Орадея може би има и друго предимство – вече участва в първия квалификационен кръг на турнира, където елиминира Превидза. Бранко Миркович призна, че румънският шампион е играл по-добре във втория мач като гост и това трябва да бъде сигнал за отбора, че има какво да подобрява.

„Преди първия мач срещу Приевидза имахме много малко информация за съперника и трябваше да се ориентираме в движение. Във втория мач ги познавахме по-добре и показахме истинските си възможности. В първата среща бяхме очевидният фаворит и това вероятно ни отпусна. Такова нещо не бива да се допуска срещу Лукойл Академик, тъй като всеки знае колко силен отбор е това и колко добри играчи има“, допълни баскетболистът, който утре ще навърши 34 години.

„Очаквам мачове, които ще бъдат много по-различни от тези срещу словаците. Най-важното е в София да бъдат психически готови да се борим за всяка топка, да покажем характер на терена. Ако го сторим, след това мачът може да бъде решен от всеки магически момент на индивидуален талант. Нямаме нужда от красива победа, а просто от успех. Трябва да играем баскетбол в стил на Жозе Моуриньо. Резултатът е по-важен от всичко останало“, анализира Миркович.

„Е, не очаквайте от нас да се защитаваме през целия мач и да паркираме автобуса. Просто в баскетбола такава опция е невъзможна. Освен това, ако бяхме футболен тим, щеше да практикуваме стил като на Пеп Гуардиола. Обичаме да играем красив баскетбол“, уточни роденият в Белград гард.

„Треньорът на тима Кристиан Аким вярва в моите качества. Доверява ми се напълно и аз се опитвам да помогна на отбора да постигне възможно най-добрия резултат. В Минск ми харесваше. Хората в Цмоки ме приеха добре и оставих добри приятели там. Настъпиха обаче някои промени и през това лято се стигна до трансфера ми в Орадея и за момента съм доволен, че така се получи. Минск се превърна в нещо като втори дом за мен, докато в Румъния нещата за мен са нови. Това е ново предизвикателство и възможност да направя нови приятелства“, завърши изказването си Бранко Миркович.