Президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви на лекция в университета в колумбийската столица Богота намеренията си да се разшири формата на световните първенства от 32 на 48 отбора, които да участват в бъдещите турнири на планетата. Засега идеята на Инфантино среща сериозна съпротива от големите футболни нации, които смятат това за безумие.

Селекционерът на актуалния световен шампион Германия Йоахим Льов е един от първите, които разкритикуваха намеренията на ФИФА. Според него с увеличаване на отборите ще спадне качеството на играта.

 "Това са само идеи, които ще обсъдим, за да намерим най-доброто решение, което ще вземем през 2017 година. Световното първенство със сигурност ще бъде с 32 отбора, но първоначално шанс ще получат 48. Идеята на ФИФА се заключава в това, да бъде развит футбола в целия свят, а Световното първенство дава най-добрата възможност за това. Това не е само спортно състезание, то е и социално събитие", сподели самият Инфантино.

Идеята на боса на ФИФА е да има първи кръг на директна елиминация, в който ще отпаднат 16 отбора от достигналите тази фаза 48 тима. След това надпреварата ще продължава с изпитаната схема от групова фаза с 32 отбора и след това елиминации.