Като треньор холандската легенда Йохан Кройф спрял трансфер на Хосеп Гуардиола в по-нискоразреден клуб. Това става ясно от написаната биография още преди неговата смърт през март.

Под ръководството на Кройф младият Гуардиола само на 20 години става ключов играч при каталунците и двамата заедно печелят четири поредни шампионски титли в Примера дивисион от 1991 ди 1994 година.

„Барса искаше да се отърве от него. Описваха го като лош в дефанзивен план футболист и без ефективност в борбата за високи топки. Никой не видя неговите качества, за да помисли допълнително. Той имаше много голяма игрова интелигентност, взимаше бързо решения и имаше добра техника. Ако не бях треньор на Барселона, със сигурност щяха да го продадат в някой клуб от втора дивизия”, разказал покойният Кройф за биографията си.

Бившият треньор привлича сегашния мениджър на Манчестър Сити през 1990 година от втория отбор на Барселона в първия и на 19 години го прави титуляр. Йохан Кройф почина през март тази година вследствие на рак на белите дробове. Гуардиола пък смята, че и днешните успехи на Барселона се следствие от работата на холандеца.