Носителят на Световната купа по сноуборд за 2016 година Радослав Янков е много радостен от факта, че големият му успех изигра ключова роля България да спечели домакинство на кръг от Световната купа по сноуборд. Както вече стана ясно, Банско ще приеме престижното състезание през 2017 година. Стартовете в дисциплината паралелен гигантски слалом при най-добрите мъже и жени в света ще са на 4 февруари 2017-а.

"Да, наистина осъзнавам, че имам заслуга за спечелването на домакинството. Успехът ми през миналия сезон изигра важна роля и се радвам, че най-добрите в нашия спорт ще пристигнат в България. Много искам публиката да посети масово събитието и аз и Сани Жекова да се радваме на солидна подкрепа от трибуните", коментира Радо Янков пред БЛИЦ СПОРТ.

Сноубордистът се подготвя усилено за старта на новия сезон, който ще включва 11 състезания за Световната купа. "Осъзнавам, че ще ми бъде изключително трудно. Стигнах върха, а сега предизвикателството пред мен е още по-голямо. Амбициран съм да се боря, важното е да бъда жив и здрав и без контузии. Първото състезание ще бъде в зала в Холандия през декември. Ще се кара на изкуствен сняг. До старта в Банско има доста време, но наистина много искам да спечеля пред родна публика и да зарадвам всички", каза още сноубордистът от Чепеларе.

Най-важното състезание за Янков през новия сезон ще бъде Световното първенство в Сиера Невада (Испания) в средата на март следващата година.

За Радо почивка почти няма, въпреки липсата на сняг. Той се подготвя с треньора си Георги Атанасов и кондиционния специалист Юлиан Карабиберов. Шампионът беше и на лагер на сняг по алпийските глетчери в Австрия, както и на Белмекен.
 
"Имам програма, която спазвам стриктно. В Чепеларе почти не се задържам. Радвам се, че поне имах време да набера гъби. Най-много харесвам пачи крак, манатарките не чак толкова", сподели с усмивка Радо Янков, за когото отдавна се знае, че обича да коси и балира сено.

"Спечелването на Световната купа по сноуборд не смятам, че ме промени, същият съм си. Иначе вече свикнах с голямото внимание, което се обръща на мен. Постоянно ме спират хора по улицата, искат снимки. Но аз не летя в облаците. Здраво стъпил съм на земята и съм амбициран да продължа да работя здраво и се надявам да постигам още успехи. Виждам, че все повече деца се насочват към сноуборда, което само може да ме радва. Със Сани Жекова имаме заслуга това да се случва. Искам да кажа на младите да следват мечтите си и упорито да тренират. Трудът рано или късно ще бъде възнаграден", добави Радо Янков, който се похвали с получената си диплома за висше образование. Шампионът показа треньорската си тапия от НСА във "Фейсбук".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ