Треньорът Александър Станков, който за последно работи в Китай, похвали Лудогорец за играта срещу ПСЖ, въпреки загубата на "орлите" снощи на "Васил Левски". Специалистът даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ, в което говори и за любимия си ЦСКА и националния отбор:

- Какво не достигна на Лудогорец да измъкне поне точка от ПСЖ?
- Приятно съм изненадан от Лудогорец. Изиграха нов добър мач в евротурнирите. Всеки, който мисли, че Лудогорец не е постигнал добър резултат, не е прав. Не се е случило нещо кой знае какво. Нека погледнем реално, Лудогорец се представи много добре снощи. Играе като равен с равен с големите европейски отбори. Нормално е да има разлика в класите на определени футболисти, но смея да твърдя, че играчите на Лудогорец с нищо не отстъпват на съперниците си от големите клубове. Може да прозвучи малко пристрастно, но аз не виждам голяма разлика между Анхел Ди Мария и Кафу, например. Единият струвал 60 милиона евро, другият 10... не виждам разлика, поне снощи такава не се усети. Дори мога да кажа, че Кафу би играл с голям успех с фланелката на ПСЖ. Би паснал идеално на тяхната игра. Той, а и други от футболистите на Лудогорец, не отстъпват на колегите си от френския шампион.

- Все пак не смятате ли, че класата на ПСЖ си каза думата снощи?
- Когато един отбор играе срещу силен гранд, разликата е очебийна, а при Лудогорец това нещо не се наблюдава. Играят като равен с равен срещу големите. Естествено, нормално е в определени моменти ПСЖ да ги превъзхожда, но да не забравяме, че французите все пак имат претенции да спечелят Шампионска лига. Разликата в бюджетите на клубовете е огромна, а игрово разликата не е много голяма. В срещата снощи Лудогорец беше преследван от известна доза малшанс. ПСЖ доста потрепериха. Аз съм човек, който гледа детайлите в играта. ПСЖ не бяха изненадани, че ги очаква труден мач в София. Нормално е голям гранд да подцени някой отбор, а ПСЖ не го направи срещу Лудогорец. Гостите спечелиха трите точки благодарение и на късмета, който беше на тяхна страна.

- Кафу не задържаше ли прекалено много топката?
- Да, правеше го, но заради това е интересен футболист. Има индивидуални качества и е нормално да ги използва. И Меси обича много да задържа топката...

- Изпуснатата от Козмин Моци дузпа ли пречупи футбoлистите на Георги Дерменджиев?
- Много хора казват, че е така. Наистина не се знаеше как щеше да се развие срещата, ако Моци беше вкарал. Но на всеки се случва да пропусне.

- Какво ви прави впечатление в играта на Лудогорец?
- Очарован съм от играта им на контраатака. По това отношение Лудогорец ми прилича на Лестър. Момчетата на Георги Дерменджиев правят образцови атаки. Въпреки че загубиха снощи, отново показаха класата си и на няколко пъти се откроиха с отлични контраатаки. Лудогорец напълно си заслужи мястото в Шампионска лига. Не е като някои други отбори, които са по случайност в турнира.

- Кои клубове визирате?
- Ростов, например. Даже и на името не им отива да бъдат в груповата фаза на Шампионска лига.

- Има ли шанс Лудогорец да излезе от групата?
- Определено, че има шанс да спечели още точки в тази тежка група. За Лудогорец ще е огромен успех, ако продължи в Лига Европа след Нова година. Нормално е в клуба да си поставят много високи цели, дано поне изпълнят програмата минимум. Настройката на играчите е за високи цели. Ако стигнат до третото място и продължаване в Лига Европа, ще бъде супер.

- Следите ли какво се случва в любимия ви ЦСКА и кой от двата отбора подкрепяте?
- Нямам желание да коментирам темата за любимия ЦСКА. Болна тема ми е.

- Посещавате ли мачове на ЦСКА?
- Не съм ходил от доста време. Иначе всеки ден обсъждам с цесекари случващото се. Знаете, че съм човек, който винаги има позиция, предпочитам да си изказвам мнението, но този път се въздържам.

- Коментарът ви за назначението на Петър Хубчев на треньорския пост в националния отбор?
- Абсолютно нормален избор. Хубчев е човекът, който на този етап е един от хората, които най-много заслужават да бъдат начело на България. В Берое той се доказа, а и два пъти беше помощник-треньор в националния отбор. Заслужи си назначението. Сформира се немски екип (б.р. - Хубчев и асистентът му Георги Донков са възпитаници на немската школа). Желая им успех. Ще им бъде много трудно, защото в България трудно се намира качествен материал за националния отбор. Разбрах, че Йордан Минев е върнат. Да, на 35 години е, но какво от това? Напоследък много се говори за подмладяване, всички са разбирачи. Хубаво е да има подмладяване, но националният отбор е за можещи. Знаете, че аз съм един от хората, които обичат подмладяването. Години наред работих с млади футболисти. Но след като няма качествени младоци, е напълно нормално да се изпращат повиквателни на опитните, независимо дали са в напреднала възраст. Видяхме срещу Люксембург как Божидар Чорбаджийски не се справи по най-добрия начин. Той още не е готов за мъжкия национален отбор. Пак ще повторя - националният е за можещи. Такъв например е Мартин Камбуров. Той има място в отбора, водещ голмайстор е вече няколко години. Имаме крещяша нужда от победи, които да ни повдигнат самочувствието. Но наистина не виждам смисъл да се прави подмладяване насила. Не става така - изведнъж да се вкарат десет млади момчета и да бъдат хвърлени в огъня.

- Какво се случва с вас? Скоро ще ви видим ли начело на някой клуб?
- Вчера имах обаждане от кипърски клуб, но не мога да ви кажа името му. Много настояваха да отида сега, но на този етап им отказах. Изчаквам зимата, когато има вероятност отново да замина в Китай. Ако за там не се получат нещата, ще разгледам и други оферти. Не ме притеснява, че вече 7 месеца съм без работа. Имах нужда да отделя време на семейството си и малко да отпочина.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа