Агенция БЛИЦ от създаването си има рубрика БЛИЦ Архив. Както често великият Димитър Пенев "връща времето назад", така и ние връщаме лентата назад, за да припомним за любопитни, интересни, скандални и велики моменти от българския и световен спорт. А също така за падения, провали и всичко, което се е случило и се случва у нас и по света.

На днешния 25 септември преди пет години едни момичета започнаха да завладяват сърцата на българите. Отново се заговори с признание и уважение за българската гимнастика. Отново след онова време, в което нашите мачкаха противничките от Съветския съюз, българките стигнаха до върха. На днешния 25 септември 2011 година ансамбълът ни спечели златните медали на световното първенство в Монпелие в съчетанието с два обръча и три ленти. Отборът бе в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Катрин Велкова и Елена Тодорова.

На същото световно първенство нашите грации взеха бронзов медал в многобоя и във финала на пет топки. Старши треньор на отбора беше Илиана Раева с помощнички Ина Ананиева и Мариела Пашалиева. Хореограф - Людмил Коцев.

"Всичко е добре, когато завършва добре", написа Илиана Раева по-рано днес, спомняйки си за Световното преди 5 години. А как започна всичко и през какво мина тя, помощничките й и момичетата...

Едва ли може да се опише с думи - истински ад. Но го преодоляха и се върнаха като победителки. И до днес всички се връщат за онова кошмарно пътуване във Франция. Националният отбор на България бе настанен в крайпътен мотел, който трябваше да напусне, за да се настани в... друг мотел. "Изпратиха ни две оферти за резиденции. Видях, че не са толкова лоши", каза тогавашният президент на федерацията Мария Гигова. Резиденции?! Ако стаи, в чийто съседство спят проститутки и има мухъл по стените, са резиденции, здраве му кажи. Само доктор Мариела Сиракова и Пашалиева помнят как влязоха в ролята на професионални шофьори на микробуси, за да превозват ансамбъла по френските пътища.

"Момичета, не всичко е цветя и рози", казва Илиана Раева тогава, а момичетата допълват: "Госпожо, спокойно, няма да ни смачкат толкова лесно. Ще тренираме и пак ще станем шампионки." Какво да каже Ренета Камберова?! Никак не й беше до смях, когато нямаше багаж и с една чантичка с четка и паста за зъби и дадени дрехи от съотборничките трябваше да се оправя няколко дни в страната на виното и шансона.

Това беше преди 5 години. Точно на днешния 25 септември те станаха световни шампионки. Илиана Раева им беше казала, че ще ги направи световни шампионки. Това беше малко, след като ги събра в един отбор. А те я гледаха ококорени и се чудеха с какви глупости им пълни главите. След златния медал в Монпелие едно от момичетата каза на Илиана: "Госпожо, може ли да ви прегърна? Когато ни казвахте, че ще станем световни шампионки, не го вярвахме. А ние днес вече сме световни шампионки..."
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ