Наградата „Златната топка” за най-добър футболист в света за календарната година официално ще бъде връчвана от френското списание "Франс Футбол", което сложи край на партньорството си с ФИФА. Това ще доведе и до връщане на старото правило за провеждане на анкетата, в която ще гласуват само журналисти. От 2010 година насам в анкетата участваха още капитаните и селекционерите на националните отбори по предложение на ФИФА.

Друга промяна ще е броят на номинирани футболисти за приза. Досега списъкът с претенденти бе с 23-ма играчи, а занапред те ще са 30. Няма да се определят трима финалисти, а победителят и пълната класацията ще бъдат обявени до края на календарната година.

Списание „Франс Футбол” организираше анкетата за най-престижния индивидуален приз във футбола от 1956 до 2009 година след допитване до журналисти, както ще бъде и от 61-ото издание на приза.

„Златната топка се върна към корените си някъде към своето семейство”, заяви Джани Ровера, печелил престижното отличие през 1969 година.