УЕФА и Европейската асоциация на клубовете (ЕКА), оглавявана от изпълнителния директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге, обмислят създаването на нов клубен турнир, който да се провежда през лятото, съобщава „Мирър”.

Идеята е да има състезание, от което големите клубове да прибират още повече пари, а в същото време да се спаси и сегашният формат на Шампионската лига. Планира се новият турнир да стартира през лятото на 2019 година и да се провежда на всеки две години. В него ще участват най-добрите отбори от всички континенти, като първоначално участниците ще бъдат 16, а след това ще бъдат увеличени до 24.

От ЕКА настояват европейските клубове да са поне 8, като сред тях ще бъдат победителите в Шампионската лига от последните два сезона и най-добрите отбори по коефициенти от ранглистата на УЕФА.

Засега идеята не е коментирана с Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) за включването на отбори от Бразилия и Аржентина. През лятото на 2019 година пък трябва да се състои и следващото издание на Копа Америка.