ЮРИ СЛАВЧЕВ/СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА БЛИЦ СПОРТ В БАЗЕЛ

Лудогорец спечели първа точка в Група "А" на Шампионска лига, завършвайки наравно 1:1 с Базел. "Орлите" на Георги Дерменджиев бяха само на няколко минути от постигането на победата при гостуването на стадион "Санкт Якоб Парк", но швейцарците съумяха да изравнят в края.

Джонатан Кафу даде преднина на българския шампион в 45-ата минута след отличен рейд и до 80-ата минута "орлите" удържаха крехкия си аванс. Тогава обаче Ренато Щефен разпечата вратата на Лудогорец, вкарвайки за 1:1.

Избраниците на Георги Дерменджиев се бориха много срещу силния швейцарски шампион. Треньорът изненада с титулярите, включвайки от първата минута Абел Анисе, който беше с две счупени ребра от мача с Левски, но вече е възстановен и се завърна в игра. На пейката пък остана Лукас Саша. Именно включването на Анисе беше единствената промяна в състава на Лудогорец в сравнение стартовите единадесет от реванша с Виктория (Пилзен) (2:2). Атаката отново поведе Кафу, подпомаган от Марселиньо и Вандерсон и Мисиджан по крилата. Кафу беше най-активният играч на "орлите" и на няколко пъти създаде опасности за домакините. В 3-ата минута той нанесе удар от малък ъгъл, но без успех.

Първата опасност за Базел беше в 7-ата минута, когато Биркир Бярнасон навлезе вдясно в наказателното поле на българите и подаде към Ренато Щефен, който отправи удар с пета, но Йордан Минев беше безупречен и изчисти от голлинията.

До почивката играта беше равностойна, а в 45-ата минута Кафу се възползва отлично от подаване на Марселиньо, демонстрира класата си и отбеляза. Голмайсторът на Лудогорец преодоля майсторски на скорост опитния защитник Марек Сухи, след което технично пусна топката покрай Томаш Вацлик, реализирайки в долния му десен ъгъл за 1:0.

След почивката швейцарците вдигнаха оборотите и опасностите пред Владо Стоянов зачестиха. В 50-ата минута резервата Сейду Думбия се озова на стрелкова позиция в наказателното поле на "орлите", но Паломино се намеси решително и успя да блокира с тяло удара му от воле. В 56-ата само късметът спаси българите след грешка на Мисиджан, който върна неумело към Моци, Думбия отне топката, но Натанаел се намеси решително.

Последваха минути, в които имаше няколко груби прояви, най-вече на играчите на домакините. Футболистите на Базел се изнервиха от изоставането в резултата и си позволиха по-остри влизания. В 66-ата минута падналият на земята Кафу дори беше настъпен в гърдите от съперник, но съдията Алексей Кулбаков не видя ситуацията. За щастие голмайсторът на Лудогорец няма проблеми и продължи участие в срещата.

В 78-ата минута Делгадо опита да изпроси дузпа, като реферът не се подлъуга. Напористата игра на Базел доведе до промяна на резултата в 80-ата минута, когато при наглед не чак толкова опасно центриране Владо Стоянов изби лошо топката, подавайки я право на крака на Ренато Щефен, който засече точно и реализира за крайното 1:1.

Следващата среща на Лудогорец е домакинство на ПСЖ - на 28 септември. Френският шампион и Арсенал също завършиха 1:1.

СПЕЧЕЛИ ПАКЕТ ЗА ДОМАКИНСКИТЕ МАЧОВЕ НА ЛУДОГОРЕЦ В ШЛ

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

БАЗЕЛ - ЛУДОГОРЕЦ 1:1
0:1 Джонатан Кафу (45), 1:1 Ренато Щефен (80)

Срещата по минути:
1 svirkata.jpg Начало на мача.
2 - Извеждащо подаване за Бярнасон, който беше изпуснат от защитата на Лудогорец, но за наш късмет прати топката в аут.
3 - Кафу нахлу на скорост вляво в наказателното поле на домакините и последва неточен удар от малък ъгъл.
7 - ОПАСНО! Биркир Бярнасон навлезе вдясно в наказателното поле на българите и подаде към Ренато Щефен, който отправи удар с пета, а Йордан Минев изчисти от голлинията.
12 - Щефен напредна към вратата на Лудогорец и отправи удар, който Владо Стоянов улови.
14 - Бярнасон отново създаде напрежение в наказателното поле на "орлите". Исландецът прокара топката между краката на Паломино, но след това Моци го спря и изчисти в предни позиции.
17 - Оказва се медицинска помощ на Светослав Дяков, който получи травма и видимо изпитва болка.
19 - Дяков се завърна в игра.
20 - Извеждащо подаване към Кафу в наказателното поле, защитник на Базел го изблъска, съдията Алексей Кулбаков остана безмълвен.
22 - Удар на Вандерсон, Томаш Вацлик улови топката.
27 - Изстрел на Марк Янко беше блокиран от Моци.
31 - Марк Янко надскочи Паломино и засече с глава, топката се отклони леко в защитника и излезе в ъглов удар.
39  smqna.jpg Янко получи контузия в бедрото и е заменен принудително от Сейду Думбия.
45 -  ГОООЛ! ЛУДОГОРЕЦ ПОВЕЖДА! КАФУ БЕЛЕЖИ! Голмайсторът на "орлите" получи пас от Марселиньо, преодоля майсторски на скорост опитния защитник Марек Сухи, след което технично пусна топката покрай Вацлик, реализирайки в долния му десен ъгъл.
45 - Добавеното време е 3 минути.
45+3 - Край на първото полувреме.
----------------
46 svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
50 - ОПАСНО! Думбия се озова на стрелкова позиция в наказателното поле на "орлите", Паломино се намеси решително и успя да блокира с тяло удара му от воле.
51 - Груб фаул срещу Вандерсон на тъчлинията, съдията спестява жълт картон на играч на Базел.
56 - ОПАСНО! Защитата на Лудогорец се пропука и позволи на Ренато Щефен да нахлуе в наказателното поле, той опита подаване към Думбия, но Натанаел се намеси решаващо и успя да избие.
62 - Остро центриране на Мисиджан е уловено от Вацлик.
63 - Владо Стоянов внимава и успява да хване насочената към Думбия топка.
66 - Изключително груба проява на играч на Базел, който стъпи на гърдите на съборения на земята Кафу. За щастие голмайсторът на Лудогорец няма проблеми да продължи.
78 - Делгадо опита да хитрува, падайки за дузпа. Съдията не се подлъга.
78 - Удар на Михаел Ланг е уловен от Владо Стоянов.
79 - Натанаел лежи на тъчлинията, изпитвайки болка. Лекарският щаб на Лудогорец му оказва помощ.
80 -  ГОЛ! Базел изравни - 1:1! Михаел Ланг центрира отдясно, Владо Стоянов боксира топката, но тя попадна право в Ренато Щефен, който от малък ъгъл засече точно и реализира.
80  smqna.jpg Натанаел е заменен принудително от Витиня.
83 - Рейд на Думбия е спрян с отлична намеса на Паломино пред наказателното поле на българите.
85 smqna.jpg Георги Дерменджиев подсилва защитата с включването на Игор Пластун, Вандерсон излиза.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+1 smqna.jpg Дяков е заменен от Лукас Саша.
90+4 - Край на мача. Базел и Лудогорец завършиха 1:1.

4_4.jpg
БАЗЕЛ: 1.Томаш Вацлик, 5.Михаел Ланг, 17.Марек Сухи, 23.Едер Алварес Баланта, 3.Адама Траоре, 34.Таулант Джака, 7.Лука Дзуфи (70 smqna.jpg 15.Александър Франсон), 10.Матиас Делгадо, 8.Биркир Бярнасон, 11.Ренато Щефен jalt.jpg , 21.Марк Янко (39 smqna.jpg 88.Сейду Думбия)
Резерви: 18.Жермани Вайлати, 4.Омар Габер, 6.Серей Дие, 15.Александър Франсон, 26.Даниел Хьог, 39.Давиде Кала, 88.Сейду Думбия
Треньор: Урс Фишер


ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 25.Йордан Минев, 5.Хосе Луис Паломино, 27.Козмин Моци, 6.Натанаел jalt.jpg (80 smqna.jpg 77.Витиня), 12.Абел Анисе, 18.Светослав Дяков (90+1 smqna.jpg 8.Лукас Саша), 88.Вандерсон jalt.jpg (85 smqna.jpg 32.Игор Пластун), 93.Върджил Мисиджан, 84.Марселиньо, 22.Джонатан Кафу
Резерви: 1.Милан Борян, 77.Витиня, 32.Игор Пластун, 8.Лукас Саша, 11.Жуниор Кишада, 92.Джоди Лукоки, 28.Клаудиу Кешеру
Треньор: Георги Дерменджиев

Базел, стадион "Санкт Якоб Парк"
Съдия: Алексей Кулбаков (Беларус)