Веганът от Сливен Атанас Скатов е един от хората, които познават най-добре Боян Петров. Двамата алпинисти бяха на съвместни експедиции в последните месеци в Хималаите, където изкачиха успешно Манаслу (8156 м), Анапурна (8091 м) и Макалу (8463 м). Скатов като всички нас се моли Боян Петров отново да е добре и пак да се засичат по осемхилядниците. Наско е първият веган, изкачил Еверест, Манаслу, Анапурна и Макалу. Докторът от Сливен си е поставил голяма цел - иска да изкачи 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. До момента стъпи вече на най-високата точка на света - Еверест (8848 м през 2014 г.), Манаслу (2015), Анапурна и Макалу (2016).

- Наско, с Боян прекарахте не малко време тази година в Хималаите. Какво си спомняш?
- Всъщност всичко стана случайно. Просто се случихме заедно в две експедиции, не че от България сме тръгнали заедно. Отиваме там и се виждаме. По два-три месеца сме изкарвали заедно, винаги си помагаме. Е, доколкото може човек да помага на другия на подобна височина.

- Използвате ли услугите на шерпи?
- Да, това е нормално. Всеки използва услугите на шерпи, които прокарват парапети. Няма алпинист, който да не използва услугите им.

- Какъв човек е Боян Петров?
- Уникален, има изключително силен дух. По принцип алпинистите сме странни хора, нямаме нищо общо с останалите. Не се и съмнявам, че ще се пребори и с този проблем. Дано по-скоро оздравее. Боян и преди е преживявал подобни инциденти. Разказвал ми е как го е блъснала кола, докато е бил с мотор. Чупи крак, дори са му поставяли пирон. Сигурен съм, че и сега ще се оправи. И докторите отчитат, че има уникален организъм и състоянието му бързо се подобрява. Аз познавам хора, на които след катастрофа лекарите им казват, че никога няма да ходят, а те се явяват на състезание и го печелят. Няма невъзможни неща и това всички трябва да го знаят.

- С Боян имате ли съвместни планове?
- Той самият обяви, че ще качва Еверест идната пролет. Айде, да излиза от болницата! Еверест го чака. С цялото си сърце му желая бързо оздравяване. Много по-тежки инциденти е имал, случилото се сега няма да го спре. Да, разбира се, че зависи от естеството и от нараняването, но от психическа гледна точка съм убеден, че ще се справи. Много сме си помагали с него, и пак ще си помагаме. За последно бяхме заедно на Макалу - на 23 май. Аз го качих само с една нощувка на базов лагер, което не беше правено от никого до този момент. Спомням си, че бях стигнал малко под върха, Боян дойде след мен и ми каза "Давай, давай!"... и успяхме! Щастлив съм и доволен, че успях да изкача четири осемхилядника в рамките на четири месеца. Досега никой българин не го беше правил. Трите осемхилядника дори са в един сезон - на 1 октомври 2015-а качих Манаслу (8156 м), на 1 май Анапурна (8091 м), на 15 май достигнах 7925 м на Дхаулагири и още на 23 май с Боян бяхме на Макалу (8483 м). Вижте, искам да се знае, че не го правя, за да съм първия, втория или третия. За мен е важно да направя максимален брой изкачвания на осемхилядници, да натоваря максимално тялото и психиката ми. Почти успях да достигна лимита. Четири експедиции за три месеца е изключително натоварване. Между експедициите в Непал и Пакистан си отскочих само за 15 дни в България.

- Семейството не те ли спира?
- О, в никакъв случай, подкрепят ме. Семейството е за това - да те подкрепя и да ти вдъхва още кураж и сили.

- Отдавна е известно, че Боян Петров е диабетик, но и това не го спира. Как успява да се бори на такива височини?
- Факт е, че е голям боец е. Боян иска да покаже на диабетиците, а и вече го доказа, че дори човек, който използва инсулин, може да се катери високо. Винаги си носи инсулина със себе си.

- Колко по-трудно е да се изкачват осемхилядници без консумацията на храна от животински произход?
- Аз съм първият веган, който стъпи на Манаслу. Последваха и следващите ми постижения на Анапурна и Макалу. Има много алпинисти, които се представят за вегани, но на експедиция си похапват месо, яйца, сирене. Не разбирам защо го правят. Аз доказах, че може да се изкачват върхове и без животинска храна. За пролетния сезон на 2017 година планирам Национална експедиция за изкачване на връх Лхотце (четвъртият по височина в света с 8516 м.). Мисията ми е да проверя дали е възможно да се изкачват осемхилядници без консумация на храна от животински произход. Е, вижда се, че може. Но щом на алпинистите им е много трудно, то на мен - алпинистът-веган, с моята диета, е 10 пъти по-трудно, защото не се храня с животинска храна. Смятам, че може спокойно да се намали консумацията й. Доказано е, че нашата планета най-много се замърсява от животните. Огромните ферми стават все повече и повече. Животните замърсяват околната среда. Радвам се, че успях да мотивирам много хора да си сбъдват мечтите.

- На теб и Боян Петров колко ви струва едно изкачване на осемхилядник?
- "Удоволствието" е много скъпо. Първо разрешителните за върха са много скъпи. Плащаш такса, която ти дава право само да се изкачиш. А след това трябва да се включиш в експедиция и също плащаш. Да не говорим за самолетни билети, екипировки, лекарства, храни. Скъпо удоволствие е. В България така се казва - удоволствие, но всъщност това е битка за живот. На осемхилядниците се бориш да оцелееш.

- Разкажи малко повече за експедицията, която подготвяш за Лхотце? (б.р. - върхът се намира на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест)
- Пуснал съм обява, вече няколко човека проявиха желание. Всичко е още в начален стадий. Искам да помогна и на други хора в изкачването на осемхилядници. Вече натрупах много богат опит. Тепърва обаче ще проверявам хора, които имат желание да бъдат с мен на Лхотце кой на какво ниво е. Възрастта не е от чак толкова огромно значение. Най-важното е да си бил на високо. Не може да си стигал само до 3-4000 височина и изведнъж да отидеш на 8000. Поне трябва да са стигали на 7000 метра надморска височина. Върхът е покорен от Христо Проданов през 1981 година и не е изкачван от българи оттогава. Сега обаче съм се отдал на почивката, че имам огромна нужда от презареждане на батериите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ, БЛИЦ СПОРТ