Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира огромния успех на тима в Шампионска лига. "Орлите" се класираха за втори път в груповата фаза на най-силния клубен турнир, като ще премерят сили с европейски колоси като ПСЖ и Арсенал. Освен тях разградчани ще се срещнат със стария си познайник Базел.

Босът на родния шампион сподели пред "24 часа", че е щастлив от факта, че неговият тим отново ще направи щастливи много българи, които ще имат възможността да гледат на живо футбол от най-висока класа. Той не пропусна да говори и за трансферната политика на отбора, както и ситуациите около ЦСКА и Левски. 

- Г-н Домусчиев, жребият за Шампионската лига е хвърлен – Лудогорец среща ПСЖ, Арсенал и Базел, какъв е коментарът ви за групата? На пръв поглед тя е една идея по-малко гръмка от онази преди 2 г., но не е ли дори по-коварна за изпълняването на вашата следваща цел – мачове в Европа и напролет, както през 2014-а, когато стигнахте 1/8-финал за Лига Европа?
- Не мисля, че групата е по-малко гръмка. Знаете с какви бюджети разполагат и ПСЖ, и Арсенал. ПСЖ е с бюджет като на Реал (Мадрид) - над 500 млн. евро. Арсенал е с бюджет над 400 млн. паунда. Арсенал дори превъзхожда и като бюджет, и като игра Ливърпул от времето, когато играхме в групите на Шампионската лига. Тези два отбора са фаворитите за първите две места. Базел също надгради доста - и като бюджет, и като играчи. Почти няма швейцарци в техния отбор - имат играчи от Аржентина, Колумбия, Парагвай, от Кот д'Ивоар... Срещаме три много сериозни отбора с амбиции. На Лудогорец със сигурност ще му бъде трудно, но за нас никога нищо не е било невъзможно Да се надяваме, че ще се справим и че ни очакват нови луди мачове. За да стигнеш големите, трябва и мечтите ти да са големи.

- От бизнес интерес и престиж може би сте имали надежди в България да дойде отбор от ранга на Реал (Мадрид), Барселона или Байерн (Мюнхен). Но пък един от отборите с най-много фенове у нас - Арсенал, ще играе в София. Каква е оценката ви за съперниците от гледна точка на интерес и бъдещи приходи?
- Ние не очакваме основните приходи от продажбата на билети, а от печеленето на точки. От една страна, тези точки ще донесат радост на хората, които ще дойдат да ни подкрепят. От друга - победата е оценена на 1,5 млн. евро, а равният - на 500 хил. евро. Но за мен е по-важно да зарадваме хората с добри резултати. Дали ще играем срещу Базел, срещу Арсенал, или срещу ПСЖ, трябва да се борим за победа, за да разчитаме колкото може повече хора, харесващи футбола, да ни подкрепят на националния стадион.

- Вярвате ли, че стадион “Васил Левски” ще се напълни за мачовете с фаворитите, въпреки че тази година няма да гостува Кристиано Роналдо с Реал (Мадрид)?
- Като гледам какви футболисти играят и в ПСЖ, и в Арсенал, няма как да не провокират интерес, не гледаме такива всяка седмица в България. А като започнем от самите треньори, та и те са изключителни имена в професията. Аз съм голям фен на Унай Емери още от времето му в Севиля. А Арсен Венгер няма какво да го коментирам - велик треньор и мениджър. Който обича футбола, ще дойде на стадиона и ще подкрепи Лудогорец. Нашата цел е да дойдат хора, които подкрепят Лудогорец или които харесват хубавия футбол и имат надежда да се случи нещо позитивно и у нас. Трябва да е ясно едно - колкото и хора да има по трибуните, нашите футболисти ще играят за тях и ще гледат да им доставят наслада. Преди 2 г. сбъднахме мечтата на българите, които харесват Реал (Мадрид), доведохме и Ливърпул за щастие на тези, които им симпатизират, сега сбъдваме мечтата и на феновете на Арсенал. Вече ми писаха и много, които симпатизират на ПСЖ. Ще дойдат и много българи, учили във Франция. Обобщено казано - сбъдваме мечти.

- Възможно ли е да осъществите удар в последните дни до срока за картотекиране на играчи за групите на Шампионската лига – наистина ли сте опитали да привлечете и най-добрия български футболист Димитър Бербатов, който все още е без отбор, знае как се вкарва на Арсенал, а и е само на един гол от подобряването на рекорда на Христо Стоичков по голове в евротурнирите?
- Не сме водили разговори с Димитър Бербатов Неговият мениджър не ми се е обаждал, за да коментираме. Към този момент нямаме намерение да привличаме допълнителни играчи. А и сме на ръба на бюджета - бихме го превишили, а ние работим по план. Момчетата, които се сбориха в квалификациите, ще са футболистите, които играят с грандовете в Шампионската лига.

- След второто влизане в групите на Шампионската лига мнозина извадиха калкулаторите, за да смятат приходите ви, но всъщност какво показват вашите сметки според бизнес плана ви за Лудогорец? Какви разходи сте направили за важните първи 7 години и при какъв резултат в бъдеще бихте казали, че сте доволен?
- Много ми е интересно - всеки ни брои приходите, но приходите не значат печалба. Към приходите има и разходи. И преди тях също е имало разходи. Приходите от евротурнирите са много важни, за да може да издържаме отбора и да продължим нашата инвестиционна програма. През миналата година беше тежко, когато нямахме приходи от Европа. Клубът трябваше да разчита на спонсори, на средства от продажбата на Кайсара. Сега дори ми е смешно - всеки брои и пише колко ще изкара Лудогорец, а преди това никой не се интересуваше колко се инвестират. Аз не приемам Лудогорец като проект, от който трябва да се изкарват пари. Всяка стотинка, която се изкарва, веднага се намества в нещо ново - било в разширяване на базата, инвестиция в школата, купуване на играчи, купуване на ново оборудване за възстановителния център... Парите никога не стигат и винаги отиват по предназначение. Това е важно за клуба. Не го гледам като бизнес, да тегля чертата и да кажа - толкова вложих, толкова загубих или толкова спечелих Гледам да оптимизираме приходите - и чрез спонсори, и чрез продажба на фенартикули, и чрез евротурнирите, които са и най-важни.

- Определили ли сте конкретен процент от заработеното чрез успеха на терена, който футболистите ще получат като премия за пробива?
- Имаме договорени премии още преди квалификациите. Сега ще има и премии при всяка спечелена точка. При нас всичко е подредено, всеки знае какво взема, кога и защо го взема. Няма нещо чрезвичайно. Момчетата първо играят за своята чест и за честта на клуба. За всеки от тях е важно да се появи в евротурнирите, да има какво да му остане в спомените, в историята и във визитката. Парите са на второ място. Нормално е - когато клубът има резултати, и момчетата да получат съответната премия. Но в Лудогорец на първо място са успехът и радостта за феновете.

- Стана ясно, че няма да продавате звездите си, но в кръга на шегата - ако приемете офертите за всеки играч на Лудогорец, които реално имате, ще останат ли и трима от състава, пробил в Шампионската лига?
- Ще останат, нека сме реалисти, имаме и играчи, които не са конвертируеми, тъй като са на определени години. Но пък има трима-четирима, които са силно конвертируеми. Ако се разделим с тях, много ще отслабим отбора. А нашата цел е да радваме публиката и след това да продаваме. Ако има продажби, ще са след Нова година спрямо класирането ни в Европа.  

- Лудогорец постига успехите си в Европа с преобладаващ брой класни чуждестранни футболисти, но и при двете влизания в Шампионската лига треньорът е българин – Георги Дерменджиев. Опитахте варианти и с чужденец, и с други българи – защо скромният и работлив Дерменджиев на два пъти се оказа проводникът ви към 32-ата най-силни клуба в Европа?
- Той е добър треньор. От много време е в клуба, има приемственост. Момчетата го обичат, уважават го. И нещата му се получават. За мен е важно българският клуб Лудогорец да печели и да трупа имидж в Европа. А и коефициент за България. Отделно носи и пари на другите отбори по правилата на УЕФА. Иначе националността на треньора не е водещата. Дали Георги Дерменджиев щеше да е сърбин, македонец, чех или руснак, най-важното е едно - за нас си е бате Гошо, който знае какво да прави.

- Какви грешки открихте в себе си и трябваше да осъзнаете и отстраните, за да изведете Лудогорец дотук?
- Една от грешките беше миналата година, когато подценихме Милсами. Разделихме се с някои от играчите. За Кайсара дойде предложение, за което нямахме право да го спираме да върви нагоре. Дани Абало и Ешпиньо решиха да не преподпишат с клуба, поискаха колосални заплати. Сега и двамата искаха да се връщат, но връщане назад няма. Та доста играчи от гръбнака на отбора, влязъл за първи път в Шампионската лига, ги нямаше. А трансферите на новите закъсняха по обективни причини. Добрите играчи трудно идват в България, мениджърите им ги подучват да чакат до последно, има игра на нерви до последно. Закъсняхме с подготовката. А когато не си подготвен - и физически, но и ментално, с настройката, може да паднеш и от най-слабия. Това се случи миналата година. Затова се взеха мерки. Запазихме си отбора. Привлякохме попълнения точно колкото ни трябват, подсилихме основно защитата. Направихме и прилична подготовка. Когато нещата се правят програмирано и имаш хора и играчи на ниво, резултатите не закъсняват.

- Каква е първата ви оценка за препрограмирането на футболното ни първенство?
- Положителна. Виждате колко регионални центрове се възраждат, с какъв ентусиазъм се включиха. Някои от тях постигнаха добри резултати и срещу така наречените отбори от статуквото. Виждам, че има и доста желаещи да си оправят терените, осветлението. Има повече мачове, повече емоции за хората от всяко кътче на България, защото има поне по един представител на съответния регион. Това е бъдещето. По-добре, отколкото да играем 7-8 отбора и все едни и същи. Когато българският футбол пълнеше стадионите и имаше резултати, първенството ни беше с по 16-18 отбора. Трябва да привличаме повече съмишленици и за първа, и за втора лига. Аз съм оптимист - колкото и да има скептици, критици, хейтъри и всякакви типажи.

- Как приемате участието на ръководения от Гриша Ганчев ЦСКА в Първа лига?
- Аз се радвам, че има един отбор, който разполага с необходимите играчи и амбиции, с който да се засили конкуренцията в “А” група. А дали това е ЦСКА, или не е, това си е лично мнение на всеки българин - да си преценява дали да го припознава, или не. Но когато има отбор, дори да се казва Верея, който е нов за обществеността, когато в него има добри играчи, добри треньори и засилват конкуренцията в Първа лига, за нас това е добре.

- Как ще коментирате задаващата се смяна на собствеността в Левски?
- Ако има по-добри финанси за Левски и клубът ще се развива, за нас отново е добре. За Лудогорец е важно да се бори със силни отбори, да стават здрави дербита. По този начин да се вдига нашето ниво и нивото на българския футбол. Не знам подробности, но ако ще доведе до такива резултати, за мен е положително.