Отрязана говежда глава, хвърлена на стадиона. Огромно презрение от феновете на всички останали отбори. „Бундеслигата има нов обект на омраза. Това е РазенБалшпорт (Лапциг)“, заключи през уикенда авторитетното издание „Ди Цайт“ за младия клуб от територията на бившата ГДР, който е финансиран и контролиран от световния гигант „Ред Бул“.

РазенБалшпорт буквално се превежда като спорт с топка на трева. Името изглежда хумористично, но иронията е насочена към германското законодателство, което забранява футболните клубове да носят имената на фирми. Единственото изключение е Байер (Леверкузен), но той носи името си от времената преди приемането на закона.

Главните букви РБ обаче са достатъчно красноречиви и за всички е ясно, че препращат към австрийската фирма „Ред Бул“. Дори клубната емблема е препратка към логото на известната енергийна напитка. Стадионът носи името „Ред Бул Арена“. На всички е ясно за какво става дума.

Подкрепата от такъв голям спонсор предизвиква гнева на феновете на останалите клубове, които на мачовете на своите отбори с тима от Лайпциг постоянно скандират: „Ла**ян Ред Бул!“ и „Без „Ред Бул“ щяхте да сте нищо“. Инцидентът с хвърлената говежда глава, кървава и отвратителна на вид, се случи в събота. По време на мача за Купата на Германия между РазенБалшпорт (Лайпциг) и Динамо (Дрезден). За радост на своите привърженици, а вероятно и на цяла Германия, тимът от Дрезден елиминира „червените бикове“ след дузпи.

Посланието с отрязаната глава е ясно. Германските фенове не приемат търговския подход на „Ред Бул“ и неговия собственик Дитрих Матешиц, тъй като нарушава установените принципи на местния спорт, заобикаляйки по очевиден начин законите. РазенБалшпорт (Лайпциг) е НЛО в небето на германския футбол. Особено голяма е омразата към клуба на територията на бившата ГДР, тъй като това не е от установите футболни клубове в Източна Германия.

Друго правило, което клубът от Лайпциг заобикаля по очевиден и обиден за други начин, е това за собствеността на спортните клубове. Според законите те не могат да бъдат частни. Допуска се един инвеститор да притежава максимум 49%, останалата част от собствеността трябва да бъде публична. Затова 49% от РазенБалшпорт са собственост на „Ред Бул“, останалите 51% се притежават от членове на спортното дружество, които са служители на австрийската компания.

В Германия футболните клубове имат силни връзки със своите фенове и затова обикновено се отказва влизането в дружеството на чужди инвеститори. Затова и конфронтацията срещу клуба от Лайпциг е голяма. Феновете на другите клубове винаги търсят повод да се заядат с РазенБалшпорт и неговите привърженици. Стига се и до сблъсъци. Затова през последните години клубната управа много внимателно подбираше съперниците за контролни мачове.

„Стилът на управление, начинът на структуриране и въобще всичко около този клуб не ми е сред любимите и никога няма да бъде“, коментира президентът на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке, който е застъпник на финансовата независимост на футболните клубове.

„Ще трябва да преодолеем значителни прояви на антагонизъм и явна омраза през първия си сезон в Бундеслигата. Добре съзнаваме това и сме готови. Такова отношение към нашия клуб обаче няма да ни откаже от избрания път. Само ще ни направи по-силни“, заяви Оливер Минцлаф, който е шеф на футболното направление в „Ред Бул“.

Територията на бившата ГДР нямаше свой представител в Бундеслигата от 2009 година, когато Енерги (Котбус) изпадна. През същата 2009-а беше създаден РазенБалшпорт (Лайпциг), който купи лиценза на скромния Маркранщед за пета дивизия. Сега седем сезона по-късно и след четири промоции тимът от Лайпциг вече е в Бундеслигата. Управата на клуба е амбициозна. Целта е РазенБалшпорт да се класира за участие в евротурнирите и след това да започне да бори превъзходството на Байерн в германския футбол.

„Футболът в Източна Германия ще се върне сред големите, когато икономиката в тази част на страната достигне нивото на бизнеса на Запад. При РазенБалшпорт (Лайпциг) тази разлика е заличена от наличието на мощен спонсор. Не знам как този клуб ще спечели фенове в града, тъй като хората в Лайпциг са консервативни и обичат своите традиционни отбори Локомотиве и Заксен“, коментира бившият треньор на Нюрнберг и Борусия (Мьонхенгладбах) Ханс Майер, който е от ГДР.

В отбора на РазенБалшпорт (Лайпциг) има сплав от опитни и млади играчи. Тимът разполага с национали на Австрия, Швейцария, Швеция, Дания, Турция и Унгария. Тук е и бившият германски национал Марвин Компер. Няма големи звезди, но пък в атаката е Дейви Зелке (на снимката с № 9), който само преди дни блестеше на олимпийските игри в Рио де Жанейро с германския отбор. От това лято начело на тима е Ралф Хазенхютъл. Той пое отбора от Ралф Рангник, който се оттегли и ще изпълнява само ролята на спортен директор. 49-годишният Хазенхютъл, бивш австрийски национал, има опит начело на амбициозни отбори. Само преди три месеца той напусна работата си в Инголщад, който успя да изведе до място в Бундеслигата и в първия сезон в елита финишира на 11-а позиция.

Младите футболисти са приоритет за клуба, който за своята школа построи изключителен тренировъчен център, обявен за най-добрия в Германия. Заради големите си финансови възможности РазенБалшпорт (Лайпциг) може си позволи да взима и специалисти от най-големите клубове в страната. Привлечени от условията и парите много млади футболисти преминават в школата на „червените бикове“ от Лайпциг.

„Инвестициите в тренировъчни условия за младите са много важни. Това се отнася за всеки един клуб, не само за РазенБалшпорт. Поне в това отношение клубът от Лайпциг заслужава само похвали и никакви критики“, обяви Ханс Майер пред „Кикер“.
Робер МИШЕЛ, АФП