Днес в 19:00 часа Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) се изправят един срещу друг в 103-ото дерби помежду си. Двубоят от първия кръг на Първа професионална лига ще се играе на "Лазур" в Бургас, тъй като стадионът на "канарчетата" няма лиценз. Това е вторият сблъсък между двата тима, който няма да се проведе в Пловдив. През 2014 Ботев и Локомотив премериха сили на "Васил Левски" в София. 

Статистиката между градските съперници е изравнена, като всеки от тях има по 37 победи, а 28 срещи са завършили наравно. "Черно-белите" имат леко предимство при головата разлика, която е 125:123.

Проблемите на Ботев са свързани с Лъчезар Балтанов и Рафаел де Соуса, които пропускат срещата заради контузии. Очаква се Николай Костов да заложи на вратата на Георги Георгиев. Пред него в отбрана ще действат Стоянов, Димитров, Терзиев и Панов. Стенио и Юсеин ще си партнират в центъра на терена, а по крилата ще са Бризола и Неделев. На върха на атаката "жълто-черните" ще разчитат на Иван Стоянов, който ще бъде подпомаган от Жоао Паоло.

Илиан Илиев няма много въпросителни около състава. На вратата на Локомотив (Пловдив) ще застане Илко Пиргов. Пред него ще действат Крумов, Котев, Везалов и Горанов в отбрана. Ванчо Траянов ще бъде дефанзивен халф, а Кики и Райнов ще действат в средата на терена. Марчев и Райков ще започнат на крилата, а атаката ще води Камбуров.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ)

Вероятни състави:

Ботев: Георгиев, Стоянов, Кр. Димитров, Терзиев, Панов, Стенио, Юсеин, Бризола, Неделев, Жоао Паоло, Стоянов
Резерви: М. Димитров, К. Стоянов, Кикарин, Чандъров, Милев, Меледже, Кутев
Контузени: Балтанов, Де Соуса; Наказани: Няма
Треньор: Николай Костов

Локомотив: Пиргов, Крумов, Котев, Везалов, Горанов, Райнов, Кики, Траянов, Рaйков, Марчев, Камбуров
Резерви: Любенов, Амрауи, Вълчев, Карагерен, Умарбаев, Бакалов, Суда
Контузени: Серджо; Наказани: Няма
Треньор: Илиан Илиев

Стадион: "Лазур", Бургас
Съдия: Ивайло Стоянов
Начало: 19:00 часа

Баланс между двата отбора в "А" група: 102 мача, 37 победи за Ботев, 28 равенства, 37 победи за Локомотив; г.р: 123:125 

Любопитни факти:
*Ботев (Пловдив) е отборът, получил най много дузпи през миналия сезон - 5
*Ботев (Пловдив) е отборът, чийто съперници са получили най-малко картони през миналия сезон в елита - 1 червен и 70 жълти
*Локомотив (Пловдив) е отборът, в чийто мачове са паднали най-много голове през миналия сезон - 85
*За първи път пловдивското дерби ще се играе в Бургас
*Вратарят на Ботев Георги Георгиев, завърнал се от Иран, изигра последния си мач в българския елит преди повече от 5 години и 8 месеца - ан 27 ноември 2010 с екипа на Сливен при загубата с 1:4 от Миньор в Перник.
*Локомотив е тимът с най-дълга текуща серия от поредни победи в първенството - 6 в края на миналия сезон, която започна с 2:1 над Ботев на 24 април.
*Локомотив е единственият отбор в елита ни, който разполага с четирима вратари (Пиргов, Любенов, Ел Харуби и Кацарев)

Всичко за Първа лига - ТУК
Програмата на Първа професионална лига