Канал 3 сезира БФС, СЕМ и Омбудсмана на Република България Мая Манолова за опит да бъде наложена цензура и да бъде нарушена Конституцията на Република България от страна на футболен клуб ПФК ЦСКА-София ЕАД. По-рано днес от клуба обявиха, че няма да издават сезонни акредитации на две български медии - Канал 3 и вестник "7 дни спорт".

Писмото на Канал 3:
 
До президента на БФС
 
Г-н Борислав Михайлов
 
До изпълнителния директор на БФС
 
Г-н Борислав Попов
 
До председателя на СЕМ
 
Г-жа Мария Стоянова
 
До Омбудсмана на Република България
 
Г-жа Мая Манолова
 
Уважаеми господа,

 
Във връзка с решение на ръководството на ПФК ЦСКА-София ЕАД от 28 юли 2016 г. да бъде отказана сезонна акредитация на Канал 3, искаме да ви обърнем внимание, че това е не само ограничаване на медийната свобода, но и представлява нарушение на Конституцията на Република България.
 
В член. 40 от основния закон е записано, че „печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура, а член 41 от Конституцията гласи, че „всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала“.
 
Мотивите на футболния клуб са напълно неприемливи за нас, защото Канал 3 по никакъв начин не е нарушил законите на Република България при осъществяване на своята дейност.
 
Приемаме твърденията на клуба, че Канал 3 е „нарушил журналистическата етика, създавайки „новини“, които търсят само провокация и евтина сензация“, като субективна оценка и опит за цензура.
 
Изключително притеснително е, че в писмото на ПФК ЦСКА-София ЕАД има и ултимативно размахване на пръст към другите медии, че ако те не отразяват събитията по вкуса на ръководството на клуба, също ще бъдат санкционирани с отнемане на акредитации, съответно отнемане на достъп до информация.
 
Дали Канал 3 ще отразява дейността на ПФК ЦСКА-София ЕАД през предстоящия сезон е въпрос на редакционно решение. Сезираме ви с това писмо, защото политиката на клуба създава опасен прецедент и допускането му е ще е сигнал, че не се спазват законите, в това число Конституцията на Република България.

От Ръководството на Канал 3

Канал 3 напомня, че през сезон 2015-2016 г. излъчи пряко всички срещи на автентичния ЦСКА във "В" група. Дружеството ПФК ЦСКА-София ЕАД бе вписано в Търговския регистър на 2 юни 2016 г.