Марио Йорданов е един от най-големите таланти в школата на ЦСКА. Всъщност, той вече не е в родния си клуб, защото бе набеден за предател. 18-годишният голмайстор до последно искаше да играе в истинския и единствен ЦСКА, който обаче върви към фалит. Марио не избра да остане в новосъздадения клуб от Гриша Ганчев и от няколко дни е в Славия. Йорданов дори се разписа за "белите" и със сигурност го очаква сериозно бъдеще. Ето какво каза нападателят пред БЛИЦ СПОРТ:

-Марио, научихме, че имаш проблеми с издаването на бележка за преминаване от ЦСКА в Славия. Така ли е?
-Вярно е. Автентичното дружество ПФК ЦСКА АД трябва да издаде служебна бележка, с която ме освобождава. Както знаете, автентичният клуб е под управлението на синдик Дора Милева, която обаче не може да издаде такъв документ. Може да го направи господин Паслар. Клубът обаче иска пари за мен. Аз съм на 18 години, нали не мислите, че някой ще даде десетки хиляди левове за момче на моята възраст?!

-Този проблем ще попречи ли да играеш в Славия?
-Имам уверението, че всичко ще бъде наред.

-Защо не си в ЦСКА в момента?
-В кое ЦСКА?! Сега няма ЦСКА, а преименуван отбор на Литекс. Не избрах да бъда част от този преименуван тим. Аз съм си цесекар и бях решил да бъда верен на истинския отбор. Държавата направи така, че ни взе базите без някой да разбере по какъв начин. Дефакто на 13 юли беше краят на истинския ЦСКА. След като разбрах, че нещата със старото ЦСКА няма да се случат, Адалберт Зафиров ни каза, че сме свободни и можем да си търсим отбори. Имах две три предложения от "Б" група, но първи се обадиха от Славия. Това е отбор с традиции, разчитат на млади футболисти и прецених, че е най-правилно за мен да отида при тях.

-На практика Литекс се нанесе в Борисовата градина и стана ЦСКА...
-Ако трябва да бъда честен, нямам думи. Не знам как го приемат хората. Аз не го приемам, че това е ЦСКА. Единственото хубаво нещо е, че има хора, които не подкрепиха идеята и не застанаха зад новото дружество, а останаха верни на старото.

-Част от тези, които не припознаха превръщането на Литекс в ЦСКА, вече регистрираха ново дружество ЦСКА. Има ли бъдеще според теб?
-Ако нещата бъдат взети насериозно и сериозен човек се заеме с делата, бъдат осигурени финанси, защо този отбор да не се извърви пътя от "А" окръжна до елита. Отборът трябва да се върне там, където му е мястото - на чисто, неопетнен, свободен отбор.

-Появиха се снимки на автобус от Етрополе, който превозваше фенове да подкрепят ЦСКА за мача с Удинезе...
-Не е сериозно. Хора с автобуси от Етрополе да идват да подкрепят, да им раздават безплатни билети. Ще видим утре колко хора ще има на първия мач със Славия. Утре ще покаже всичко.

-Възможно ли е обаче нова организация, която да понапълни стадиона, за да има отзвук, че ЦСКА вече е припознат?
-За мен празният сектор "Г" на мача с Удинезе беше показателен, че има нещо, което не е наред в това ЦСКА.

-Смяташ ли, че този отбор има бъдеще или в някакъв момент балонът ще се спука?
-Аз мислех, че няма да се случат нещата, че няма да бъде допуснат до участие. Очаквах, че и това с базите няма да стане така, все пак бяха на автентичното дружество. Виждаме обаче, че отборът е допуснат в "А" група и ще играе. И с фенове, и без фенове, този отбор явно ще функционира.

-На представянето с Удинезе във ВИП ложата на "Българска армия" беше цялото ръководство на досегашния Литекс...
-Абсолютно. Аз съм на 18 години и не е редно да коментирам, но в ЦСКА да няма легенди, да няма наши треньори в школата. Изгониха Методи Деянов, на когото искрено благодаря, че ми помогна. Останаха няколко души, които явно имат друго мнение по въпроса.

-Ти предател ли си, защото вероятно и така наричат тези, които не припознават ЦСКА на Гриша Ганчев?
-Ако трябва да бъда честен, това не е предателство. Останах верен на отбора, докато съществува и вътрешно нямам дълг към ЦСКА. Предателство е, че останах верен на моята любов от дете ли?! Дал сдъм всичко за ЦСКА. За мен ЦСКА е нещо свято, религия. Най-великият отбор с най-великата публика. Всъщност, ЦСКА е публиката и историята.

-Като спомена историята, ЦСКА на Гриша Ганчев иска да купи историята, титлите и успехите в Европа.
-Ако искаш да създадем с теб едно ЦСКА и също да искаме успехите. Или да си направя отбор Реал (Мадрид) и да им искам КЕШ-овете. Или да се боря с Раул и Роналдо да вкарам повече голове от тях. Не е сериозно, нали?!

-Пожелавам ти успех в Славия.
-Благодаря. Искам да изкажа огромна благодарност на всички треньори в ЦСКА през годините, които са ми помогнали да се изградя. Това са Галин Иванов, Методи Деянов и не на последно място специално на Христо Янев, който ми даде шанс да се изявя в ЦСКА и ми помогна за моето развитие.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ