Международният олимпийски комитет ще реши днес окончателно дали Русия ще участва на Игрите в Рио или ще бъде отстранена. Заседанието на Изпълкома ще се проведе в швейцарския град Лозана, а след него официално ще бъде обявена съдбата на руските спортисти.

Известно е, че след разследването си Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча на МОК да отстрани Русия от Игрите в Рио.
Английските медии цитират свои източници и твърдят, че вече е решено, че Олимпиадата ще бъде без Русия. Всичките 387 руски спортисти ще бъдат отстранени от Игрите, за да се "покаже на Москва, че допингът е атака срещу целия спорт", пиат медиите.

"Това на практика ще означава изгонване от Игрите. Но Томас Бах иска също да бъде разгледат въпросът за правата на отделните спортисти", уточнява "Дейли Мейл".

Според източника ключови фигури в МОК са искали отстраняването на Русия и от Зимната Олимпиада в Южна Корея през 2018 година. Руските спортни деятели заявяваха, че отстраняването на цялата страна, включително на "чистите" спортисти, ще представлява нарушаване на основополагащото правило на Олимпийската харта.