ЦСКА и Левски винаги са се различавали по едно съществено нещо. Публиката на ЦСКА никога не е щадяла своите легенди и идоли. Дори да се казват Петър Жеков, Паро Никодимов, Любо Пенев, Бербатов и дори Стоичков. Публиката на ЦСКА е за ЦСКА, а не за отделни личности. На "Герена" в последните 20 и повече години са за Лафчис и против Лафчис, за Наско Сираков и Станимир Стоилов, против Батков, за този и онзи. Т.е., "сините" се кланят на личности, според които определят любовта си към любимия отбор. На "Армията" е друго, там и най-великият стъпи ли накриво, излиза от "червените" сърца. ЦСКА е над всичко и за феновете ЦСКА не е нито Пенев, Костадинов, Стоичков, Бербатов или Мартин Петров. Никога не е бил и никога няма да бъде. В последните няколко седмици великият №8 си сложи главата в торбата. Тези, които ме познават, а и не само, знаят какво означава за мен Христо Стоичков. На 21 май (ден след юбилея на "Васил Левски) написах, че е Господ, защото той е футболният Господ на България.

Жал ми е обаче, че едно дребно човече отново използва името Христо Стоичков. През годините Камата неведнъж е споделял, че неговото име всеки ден е в медиите, защото продава. Прав е. Напълно е прав. Името Стоичков приковава внимание и продава, буди интереса на хората, които цъкат или кликат в интернет сайтовете, както искате го наречете, но е неземна привлекателна сила. Името Стоичков е ексклузивно по цял свят. Появята му не е просто обикновена поява на някой си бивш футболист, а сега побеляла легенда. Той е друга бира. Та да се върнем на използването. Да му се чуди човек на Христо защо отново позволи да бъде употребен. Абсолютно сме наясно, че той е толкова доверчив, заради което си е патил десетки пъти в живота.

Снимка: Иван Григоров/БЛИЦ

Ицо, не беше отдавна времето, в което този същият човек, когото сега защитаваш, те използва. Толкова ли бързо го забрави!? През лятото на 2013 година Гриша Ганчев много хитро изгони Христо от Литекс и го прати да спасява ЦСКА. Помня като ден днешен как публиката посрещна Стоичков на първата тренировка. Тогава написах: "Ицо, за тях наистина си Господ! Бъжи мъжкар и не ги разочаровай". После Ицо понесе една папка с акции на ЦСКА, положението се влоши и изчезна. Всеки ден Стоичков чакаше Ганчев да дойде в София и да му помогне за ЦСКА. Онзи го лъжеше и го остави на глутницата. Излъга го по най-долния начин и Стоичков го заболя. Беше предаден от близки. Минаха няколко дни и Стоичков се появи на един фенски турнир (беше 7 юли). Попитаха го какво смята да прави от тук нататък, а отговорът беше: "Голф, лов и риболов". А феновете на ЦСКА му вярваха и го смятаха за онзи, който ще ги поведе към големите неща. Останаха излъгани. Както Стоичков бе излъган и предаден.

Ицо, жал ми е, че отново те използват и ще те изхвърлят на боклука. Ясно е като бял ден, че името ти означава много за феновете на ЦСКА и присъствието ти печели симпатии на някои хора. Не съм сигурен обаче, че дори и ти можеш и си способен да надвиеш любовта на феновете към ЦСКА.

В свое изказване твърдиш, че клубът се е казвал ЦДНА, ЦФКА Средец и ЦСКА Септемврийско знаме. Христо, така е, но недей да повтаряш глупавите обяснения на невежите. В тези имена ВИНАГИ в основата е стоял ЦСКА и нищо друго. А сега?! Сега ЦСКА го няма, в основата е Чавдар (Етрополе) и Литекс. Някъде да виждаш ЦСКА?! Сигурен съм, че сам осъзнаваш, че това ново нещо няма как да е ЦСКА. Да, прав си, че ЦСКА е повече от АД-та, ООД-та, фирми и сдружения, но точно заради това ЦСКА не трябваше да бъде умъртвен. Ицо, убиха твоя ЦСКА. Онзи на Любо и Емо, на Джеки, Джони, на по-старите легенди и на новите любимци. Ицо, сега има някакво ново нещо, което се казва ЦСКА, но в него няма нищо цесекарско.

Ицо, може ли аз и брат ми да се прекръстим на Христо Стоичков и да претендираме за Златната ти топка и КЕШ-а от 1992 година на "Уембли"?! Не става, нали...Може стотици да се казват Христо Стоичков, но нито един от тях няма да има твоите успехи. Помисли за лятото на 2013-та, когато не ти вдигаха телефона, а ти ги чакаше да дойдат от Ловеч. Оставиха те. Сега те използват и пак ще бъдеш предаден.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ