Юлий Москов няма нужда от представяне. Потърсихме главния редактор на „7 дни спорт” във връзка с новината, че Гриша Ганчев се отказва от своя проект - хибрида ЦСКА.

-Г-н Москов, как ще коментирате последните събития, свързани с Гриша Ганчев и ЦСКА?
- Мисля, че решението на Гриша Ганчев да прекрати участието си в проекта е много правилно, много разумно и много отговорно.

Какво и да говорят
едни лайнари

около него, истината е ясна и неоспорима. Проектът ЦСКА – Литекс е незаконен. Когато човек като Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет и председател на Етичната комисия, публично обяви, че това е незаконно и заобикаля закона, на мен не ми е необходимо да слушам някакви провинциални дописници, бивши репортерчета от „Работническо дело” и измекяри, които за някой лев са готови да продадат и майка си. Не ме интересува и какво казва корумпираният футболен съюз, И те, завалиите, за някой лев се напъват. Въпросът е в друго. Каквито глупости да си говорим, когато фактите отидат във ФИФА, става страшно. Мисля, че и това е причина за промяната.

-И все пак хвърлянето на бялата кърпа от страна на Гриша Ганчев изненада мнозина...
- Ганчев не хвърля бялата кърпа. Ганчев не се предава. Гриша Ганчев  постъпва разумно. И ще бъде много недостойно сега върху него да се изсипва кал и обиди. Аз го разбирам. Бил е увлечен от един проект, искрено е вярвал в него, след като хвърли много усилия и пари за реализацията му. Неговите проблеми са два. Първият е, че има съветници, които го подведоха, че това е законно и допустимо, а то не е. И вторият – около него се събраха разни лайнари, които месеци наред разнасяха воня в публичното пространство. Безумно, безобразно и недопустимо е всичко, което те изписаха и изрекоха по адрес на хора като Кирил Домусчиев и Делян Пеевски, по мой адрес, както и върху много други хора. Аз обаче не им се сърдя, защото не мога да се сърдя на прасето, че живее в тиня. То така е родено.

- След това развитие на нещата какво е бъдещето на ЦСКА?
- То е чисто и ясно. Васил Божков сто пъти обясни, че трябва да се спазват законите. Не може да има успешен проект извън закона. Стъпките са ясни. ЦСКА е спечелил по спортен път правото да играе в „Б” група. Следователно от есента трябва да играе във второто ниво на футбола ни. Второ. Имаме съдебен закон, закон за несъстоятелност. Те трябва също да се спазват. Трябва да се изчака съдът да се произнесе за плана за оздравяване на клуба и едва след това ЦСКА да кандидатства и да получи лиценз за „Б” група. Това е посоката, в която върви Васил Божков. Това е посоката на спазване на законите в България. Това, че някакви тъпанари в БФС си мислят, че най-важното на този свят е кога ще кажат те, че започва първенството в Б група, показва само, че

здравният министър
не си върши работата

Тези хора трябва да бъдат лекувани... Откога програмата на „Б” група стана по важна от законите на България и българския съд?! Това са малоумия на хора, чието мислене не отива по далече от корнера и тъча. Хора за една смесена скара. Но най-важното е, че никой няма право да се подиграва с българската държава и с ФИФА, защото ЦСКА дължи на държавата над 14 милиона лева. Никой няма право да каже: „Гледайте си работата, няма да ги дадем парите!”. Това е подигравка с обществото! Не може ФИФА, с нейните органи, да е осъдила ЦСКА по редица дела и някой да се изплюе върху лицето на световната централа и да каже няма да платим. Не може ФИФА да е забранила картотекирането на футболисти в ЦСКА и някой да се подиграе и да си картотекира когото си иска. Точно това е проектът на Васил Божков – да се плащат задълженията, да се спазват законите, да се уважава ФИФА. Да се уважава световната футболна общност. Няма нищо неясно. И е много жалко, че някакви хора, лишени от разум, освен да пазят равновесие, започнаха да говорят: „Няма значение какво казва законът, важното е какво мислят феновете”. Това е много тревожно за нас като общество...

- Не трябва ли да се потърси отговорност за тези, които доведоха ЦСКА до това състояние? Имам предвид „Титан” и Александър Томов.
- Убийството на започна от Александър Томов и завърши с Томов. „Титаните”, с всичките им кусури, извадиха от джоба си 54 милиона лева и ги дадоха на ЦСКА. Томов не е дал и един лев. Къде обаче са отишли тези 54 милиона лева, е друг въпрос. Дали има основание да се предполага умишлен фалит на ЦСКА, също е друг въпрос. Аз мисля, че има. Да, абсолютно наложително е прокуратурата да предприеме инициатива – една предварителна проверка дали има данни за извършено престъпление. Сигурен съм, че има. Но това трябва да се докаже. И изобщо да не се притесняват прокурорите, че този или онзи може да извади 5000 на улицата. Те и 500 не могат да извадят. Те разполагат само с тролове във Фейсбук или Туитър.