Исландия е един от хитовете на европейското първенство. Това ни даде повод да припомним в страницата ни БЛИЦ Архив два факта, които свързват островната държава с България.

Единият е съотношението на мачовете между националните отбори на двете страни. Досега сме изиграли 5 мача, записваме 4 победи и имаме едно равенство. За последно играхме с исландците през септември 2004 и 2005 година в световни квалификации. Печелим и двете – 3:1 в Рейкявик и 3:2 в София.

Другият факт е мачовете на ЦСКА с исландския Акурейри. Двата тима се срещат един срещу друг през есента на 1990 година в турнира за Купата на европейските шампиони (КЕШ).

На „Армията” ври и кипи от скандали и сътресения. През лятото Стоичков е заминал за Барселона, а Емил Костадинов е продаден на Порто. Любо Пенев също го няма, тъй като предната година (1989) е станал футболист на Валенсия.

ЦСКА стартира зле първенството, а тарторите на тима се опълчват срещу треньора Димитър Пенев. И му спретват бойкот. Пената е уволнен. На неговото място идва Аспарух Никодимов. Тъй като отборът е в дъното на класирането, Паро се шегува с играчите малко в стил Пената: „Когато отваряте вестника, не го изтърсвайте, че да не изпаднем от класирането”.

Има рокада и на най-високия етаж – босът на клуба Борис Станков е заменен от Валентин Михов.

Обстановката се нормализира точно преди първото изпитание с Акурейри. А то е там – в далечната островна страна. ЦСКА става за срам, след като губи от аматьорския тим с 0:1. Голът пада още в 12-ата минута, а точен за домакините е Якобсон. „Червените” натискат цяло второ полувреме. Статистиката ясно доказва превъзходството им – 11 удара, четири от които са в очертанията на вратата.

Храбрите исландци обаче не се предават.  Местната преса възхвалява своите герои, разкривайки, че трима от тях са продавачи на риба, други двама са професионални рибари, един е търговец на автомобили, има даже и бивш коминочистач.

На реванша в София ЦСКА все пак взема своето, побеждавайки с 3:0. Христо Марашлиев открива резултата в 19-ата минута, Георги Георгиев-Гецата прави 2:0 в 48-ата, а в 80-ата отново Марашлиев бележи втория си гол и оформя крайния резултат.

БЛИЦ СПОРТ се свърза с Ицо Марашлиев, който се върна назад във времето, спомняйки си за двата двубоя.

„Това беше най-кошмарното ми пътуване със самолет. Лашкахме се цели 10 часа до столицата на Исландия Рейкявик, а оттам отидохме до градчето Акурейри. Тръгнахме с Ил-18. След като толкова време бяхме във въздуха, когато наближихме Исландия, ни казаха, че не можем да кацнем на централното им летище. Насочиха ни към летището на някаква американска база. Когато най-после пристигнахме, забелязахме как американските войници запяха с ококорени очи нашия самолет. Сочеха го с пръст и ахкаха. Те явно не бяха виждали такова превозно средство, което беше с перки. Вероятно в първия момент са си помислили, че сме извънземни...”, спомня си Ицо.

Ти остави това, ами времето беше адски студено. В София беше 30 градуса, а в Исландия температурите бяха около нулата, въпреки че бе средата на септември (б.р.- 19 септември). Малко по-късно вечерта започна да прехвърча сняг. Ние бяхме облечени с костюми. Никой не се беше сетил да си вземе по-дебели връхни дрехи, понеже не ни предупредиха, че в Исландия е много студено. Наложи някои да отиват до магазините, за да си купят пуловери. Направи ми впечатление, че облаците бяха много ниско разположени. Имаш чувството, че ако посегнеш с ръка, ще ги докоснеш.

Мачът се игра през деня на едно много малко, но кокетно стадионче. На трибуните имаше най-много 1000 зрители. Получихме ранен гол. Попадението им беше случайно, но така или иначе Акурейри поведе с 1:0. После ги натиснахме, но те играха много добре в защита и не ни позволиха да изравним.

На реванша в София, който се игра на „Армията”, се разписах за 1:0. Така завърши първото полувреме. Тъкмо се прибрахме в съблекалнята и стана беля – осветлението спря и стана тъмно. Доста се притеснихме, а аз си виках: „Каква стана тя, само дето го вкарах първия си гол в евротурнирите!”. Техниците обаче оправиха проблема и с малко закъснение, в рамките на няколко минути, започна второто полувреме. Гецата Георгиев вкара за 2:0, а малко преди края отбелязах второто си попадение и победихме с 3:0. На реванша тотално ги надиграхме”, добавя  Марата.

След първия мач феновете пускат лафа, че ЦСКА е загубил от рибари и скиори, които за първи път в живота си виждали футболна топка.

След реванша пък се шушука, че исландците за първи път играли на осветление. И се стреснали от лампите, та затова загубили...

Съставът на ЦСКА от първия мач, игран на 19 септември 1990
Румен Апостолов, Емил Димитров, Трифон Иванов, Стефан Бачев (22-Ивайло Киров, 57 – Антон Димитров), Димитър Младенов, Костадин Янчев, Дончо Донев, Марин Бакалов, Христо Марашлиев, Георги Георгиев, Петър Витанов.

Съставът на ЦСКА от реванша, игран на 3 октомври 1990
Румен Апостолов, Емил Димитров, Трифон Иванов, Стефан Бачев, Димитър Младенов, Костадин Янчев, Дончо Донев (85 – Викторио Павлов), Ивайло Киров, Христо Марашлиев, Георги Георгиев, Антон Димитров (51 – Марин Бакалов).