Най-титулуваният треньор Висенте дел Боске потвърди, че напуска националния отбор на Испания. Легендарният специалист също така съобщи, че прекратява треньорската си кариера.

Припомняме, че 65-годишният Дел Боске реши да се оттегли от "Ла Фурия" след отпадането от Италия (0:2) на 1/8-финалите на Евро 2016.

"Без никакви съмнения - напускам националния отбор. Взех това решение без значение резултатите от Евро 2016. Моят договор изтича на 31 юли, затова ще изчакаме тази дата и ще прекратим сътрудничеството си с федерацията", обясни Дел Боске пред "АС".

"Анхел Мария Вияр (б.р. - президентът на испанския футболен съюз) умее да избира треньори за националния отбор. И в момента има няколко прекрасни кандидатури. Нямам никакви претенции към федерацията, но повече няма да бъда треньор. Аз напускам треньорската професия, но ако мога с нещо да помогна, със сигурност ще го направя", добави Дел Боске.

Специалистът разкри също, че отношенията му с вратаря Икер Касияс са се влошили фатално по време на Евро 2016. Опитният страж беше резерва на Давид де Хеа и явно не е приемал тази роля, защото се е държал лошо с Дел Боске и щабът му. "Отношенията му със съотборниците бяха прекрасни, но не мога да кажа същото за треньорското ръководство. Огорчен съм", каза Дел Боске за Касияс.

Специалистът започва треньорската си кариера през 1987 година в академията на Реал (Мадрид). След това той се превърна в един от най-успешните треньор на "белия балет", извеждайки ги два пъти до трофея в Шампионска лига и спечелвайки два пъти титлата в Примера дивисион.

През 2003 година Дел Боске беше уволнен от Реал (Мадрид), а на следващата година стана треньор на Бешикташ.

Под негово ръководство Испания постигна най-големите успехи в историята си - печели световната титла през 2010 година, а след това защитава и европейската през 2012-а.