Преименуването на Литекс в ЦСКА-София е минало през всички точки на действащото законодателство. Това съобщи изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, който разясни ситуацията около "армейците" на пресконференция днес.

Попов е категоричен, че ПФК ЦСКА АД, който е в несъстоятелност в момента, е клубът с 31 титли и най-големите международни успехи в историята на българския футбол. В същото време преименуваният Литекс, който вече се казва ЦСКА-София, разполага с четири титли. След промяната ръководството на ЦСКА-София е в правото си да откупи успехите от "червения" клуб, който е в несъстоятелност.

"Всеки може да си смени името. Знаете, че преди време един българин си смени името на Манчестър Юнайтед. Документите за лицензиране на БФС стриктно следват тези на УЕФА. Промяната в ЦСКА е допустима и от гледна точка на действащото законодателство. Единственото условие, което е необходимо при лицензиране, е да се установи дали една такава промяна води до неприемливо участие в евротурнири или меството първенство. Тази норма в лицензионните процедури преди около 2 години беше въведена и в правилника за статута на футболните клубове и в правилника за първенствата и турнирите", започна Борислав Попов.

"Ситуацията с Литекс е малко по-дълга като изложение. Първата промяна е в Чавдар (Етрополе). Първоначално Чавдар взима решение, с което променя наименованието на ПФК Чавдар (Етрополе) в ПФК ЦСКА 1948, съответно променя седалището от Етрополе в София. Това е възприето от съда и е вписано в Търговския регистър. След това ПФК ЦСКА 1948 придобива собствеността върху Литекс. Изкупува Литекс и единствен собственик на Литекс става ПФК ЦСКА 1948. Като собственик на Литекс ПФК ЦСКА 1948 преименува ПФК Литекс и му променя седалището в София. Това също е вписано в съда, отразено е в Търговския регистър", обясни Попов.

"Междувременно вчера постъпи от ЦСКА-София документ за съдебното решение и предстои тази информация да бъде изпратена в УЕФА, за да бъдат там запознати с промените", каза изпълнителният директор на БФС.

"ЦСКА-София няма как да имат 31 титли. Титлите са на ПФК ЦСКА, което е в несъстоятелност в момента. Това е клубът с титлите, с великите победи над Ливърпул, Нотингам... ЦСКА-София сега може да откупи историята, включително титлите на досегашния ЦСКА. ЦСКА-София приема историята на ПФК Литекс Ловеч", добави Попов.

"Намесвате Берое. Мога да ви кажа как се случи промяната там. ПФК Берое с решение на Старозагорски окръжен съд беше продадено на новото дружество. Новото дружество отпуки и историята на клуба. При това положение може да се проследи правна връзка между ПФК Берое и клубът, който го изкупува", каза Борислав Попов.

"ЦСКА-София заяви Националния стадион "Васил Левски" за домакинските си мачове. Освен това трябва да си измислят нова емблема", добави ръководителят от БФС.

"Стадион "Българска армия" е даден на концесия на ПФК ЦСКА АД, който в момента е в несъстоятелност. Решението е на министър Красен Кралев. Ще видим какво ще се случи", добави Борислав Попов.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа