Темата "ЦСКА" продължава да се разгаря със силата на стихия през последните дни. Вчера Правната комисия към БФС допусна до участие в А група новия ЦСКА. Потърсихме мнението на спортния министър Красен Кралев. С него разговаряме и по всички горещи въпроси за "Левски", "Лудогорец", "Славия", "Берое", шансовете на националите за следващото световно и на спортистите за олимпиадата в Бразилия.

- Министър Кралев, как ще коментирате решението на Правната комисия на БФС да допусне ЦСКА до участие в А-група?
- Аз не мога да коментирам решението на правната комисия към БФС. След като така са се произнесли, значи имат законното право. За да влезе въпросното решение в сила, то трябва да премине и през Изпълкома на футболния съюз, който ще се събере през следващата седмица. На това заседание ще бъде утвърден и съставът на двете професионални футболни групи в първенството.
Едва тогава всичко ще стане факт.

- Ще получи ли ЦСКА стадион „Българска армия” и базата в Панчарево?
- Ще следваме буквата на закона.

- Означава ли това, че новият клуб ще получи стадион „Българска армия”?
- Ще спазим законовите разпоредби. Нека феновете на ЦСКА бъдат спокойни.

- Днес „Славия” започва участието си в европейските клубни турнири, след това идва ред на „Левски”, „Лудогорец” и „Берое”. Как според Вас българските отбори ще ни представят в Европа?

Моята позиция е, че не трябва да натоварваме българските спортисти с огромни очаквания. Трябва много ясно да съзнаваме къде се намираме на спортната карта.
 

 

Имаме своите шансове във футбола. Пожелавам на всички отбори успех в европейските клубни турнири. Всеки един от тях би могъл да продължи напред.
„Левски” и „Лудогорец” имат най-високи шансове да стигнат до фаза, която да им позволи да се борят съответно за влизане в Лига „Европа” и „Шампионската лига”. „Берое” също има своите шансове.

„Славия” имаше малшанса да срещне един от най-силните полски отбори, но смятам, че ще се представи достойно.
Важно е за нашето самочувствие да има силно представяне на нашите тимове в Европа.

- Ще ни зарадва ли „Лудогорец” с ново участие в групите на Шампионската лига?
- „Лудогорец” има изключително стойностен и балансиран отбор. В този смисъл класиране на този отбор в групите на ШЛ няма да е изненада.
Силите на отборите в Европа са изравнени, виждате какви изненади има на Европейското първенство в момента.
Оптимист съм, че „Лудогорец” ще се класира в Шампионската лига и ще направи така, че отново едни от най-силните европейски отбори да гостуват в България.
 

- Натурализирането на чужденци за националните отбори предизвиква ожесточени спорове, включително и в България. Каква е Вашата позиция по този въпрос в контекста на националния отбор?
- Виждате, че във всички спортове в почти всички държави натурализирането на чужди състезатели се използва, за да се подсилят националните отбори. Не виждам нищо лошо най-добрите спортисти, които разполагат с български паспорти да бъдат включвани в националните отбори.
Това важи в пълна сила и за футбола, защото през последните години има най-много натурализирани футболисти. Не бих искал да бъда човек, който дава съвети на националния селекционер, но смятам, че там има добри резерви.

След като най-силно представящият се български отбор „Лудогорец” разполага изключително стойностни футболисти, които играят на високо европейско ниво, няма причина те да не бъдат викани в националния отбор.

- Сега предстои нов квалификационен цикъл за следващото световно първенство. Какви са Вашите очаквания?
- На пръв поглед България е в една много тежка група, но виждаме, че Холандия и Швеция не са в много добра кондиция. Франция в момента е много силен отбор и демонстрира високата си класа на европейското първенство.

България може да се представи достойно в квалификациите, ако отборът е концентриран и в него участват най-силните футболисти.
Не бива да отписваме с лека ръка българският национален отбор. Ако ползваш най-добрите състезатели, независимо дали те са млади, стари или натурализирани, то шансовете винаги са по-високи.

- Очаквате ли златен медал от олимпиадата в Бразилия?
- За олимпийските игри искам на всички да стане ясно, че там е повече политика, отколкото спорт.
Имаме шансове за златни медали, но нека да нямаме свръхочаквания. Следя отблизо подготовката на всичките ни спортисти за Бразилия.

Имаме немалко шансове за медали, а какъв цвят ще бъдат те, зависи вече от състезателите. Необходима е и малка доза късмет.
Борците ни могат да вземат медали, трите ни момичета по борба също имат шансове при добър жребии.
От борбата очаквам много поводи за радост.
 

Станимира Петрова и Даниел Асенов също имат шансове за медали в бокса.
Антоанета Бонева демонстрира суперформа, спечелвайки световната купа.

Габриела Петрова на тройния скок също има голям потенциал и е в позиция да се бори за медал.
Нашият представител в джудото Ивайло Иванов е във форма.
Ансамбълът ни по художествена гимнастика също запазва много сериозен шанс за успех на олимпийските игри, въпреки сполетялата ни трагедия.

- Следите ли отблизо ситуацията около златното ни момиче Цвети?
- Не съм спирал да се интересувам от състоянието на Цвети още от момента на инцидента. Информирам се от министър Москов и лекарите от лекуващия екип в „Пирогов”.

Да благодарим на лекарите и на Господ, че тя се възстановява много бързо.
Изгледите са много обнадеждаващи. Кризистният етап вече е преминал. Надявам се съвсем скоро, до месец-два, Цвети да бъде в по-добра кондиция.

Цялото общество е длъжник на останалите момичета, които бяха подложени на огромен стрес, без да има абсолютно никаква причина.
Най-важното за тях е да могат да се възстановят психически, нека не забравяме, че тези момичета са се подготвяли много дълго време за този момент и имат нужда от цялата любов и сила, която можем да им дадем.

- Какъв е Вашият прочит на ситуацията и коментарите около инцидента с Цвети?
- Сигурен съм, че след време ще излязат причините за тази трагедия и много хора ще се срамуват от изказванията си през последните седмици.

- Как ще коментирате загубата на Цвети Пиронкова на „Уимбълдън”?
- В спорта има победи и загуби. Тенисът е един от най-бързо развиващите се спортове и през последните години се радва на много сериозна популярност покрай успехите на Григор Димитров и Цвети Пиронкова.
 „Уимбълдън” все още не е приключил, пожелавам успех на Григор.
На олимпиадата всичко може да се случи. Ако Цвети и Григор излязат концентрирани и поискат да се представят добре на този турнир, съм сигурен, че могат да го направят.
ИВАЙЛО КРАЧУНОВ