Днес българските отбори стартират участието си в евротурнирите. В 19:30 часа на стадион "Васил Левски" Славия приема полския Заглембе (Любин) в среща от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Това е първи мач за "белите" на европейската сцена от 20 години насам.

За последно Славия игра в Еворпа през далечната 1996 година в тогавашния турнир за Купата на УЕФА, като стигна до втория кръг, където отпадна от австрийския Тирол (Инсбрук).

Треньорът на столичани Александър Тарханов ще може да разчита на най-доброто, с което разполага. Единственият футболист, който няма да вземе участие в срещата е Александър Бранеков. Новото попълнение на тима все още не е готов за игра, след като лекува дълго време контузия.

Очаква се за Славия на вратата да застане Георги Петков. Ако това стане факт, стражът, който е на 40 години в момента, ще се превърне в най-възрастният българин, играл за роден тим в евротурнирите. В защита ще се подвизават Пашов, Велков, Сергеев и Омар. Мартинов и Карабельов ще бъдат опорни халфове, а Васев и Йомов ще оперират на крилата. Атаката ще води Середов, а зад гърба му ще действа Балджийски.

СЛАВИЯ - ЗАГЛЕМБЕ

Вероятни състави: 

Славия: Петков, Пашов, Велков, Сергеев, Омар, Карабельов, Мартинов, Йомов, Васев, Балджийски, Сердеров
Tреньор: Ал. Тарханов


Заглембе: Форенц, Тодоровски, Гулдан, Дабровски, Котра, Возняк, Кубицки, Власко, Яноша, Пиатек, Пападопулос
Треньор: Пьотър Стоковиец


Стадион: "Васил Левски", София
Начало: 19:30 часа
Съдия: Алияр Агаев (Азербайджан)

Баланс: 2 мача, 0 победи за Славия, 0 равенства, 2 победи за Заглембе - г.р. 1:3

Любопитни факти:
*Георги Петков може да стане най-възрастният българин, играл за роден тим в евротурнирите
*Двата тима са се срещали два пъти до този момент. И двата мача са контроли, като последната е от 4 февруари 2016, когато "белите" губят на приятелски турнир в Анталия
*Първият гол на Георги Йомов с екипа на Славия е именно срещу Заглембе. Той вкарва при загубата с 1:2 по време на турнир в Анталия.
*Първият мач между двата тима е на 17 юли 2004 година. "Белите", водени от Ратко Достанич, губят с 0:1 на турнира "Фери Маучеч".