Левски се готви за завръщане в евротурнирите след двугодишно отсъствие. "Сините" започнаха подготовка затова още в последните мачове от миналия сезон, които бяха протоколни и използвани, за да може новият треньор Люпко Петрович да опознае играчите, с които разполага.

Лятото бе горещо в Левски. "Сините" се разделиха с легендата Георги Иванов-Гонзо, а в клуба на работа се върнаха Андрей Желязков и Пелето. Двамата, заедно със сръбското светило, започнаха работа веднага, а дали тя ще даде резултат, предстои да разберем. Целите са две и са напълно ясни - пробив в Европа и титла в България.

Левски обаче има срещу себе си изключително обигран и силен противник - Лудогорец. Разградчани имат избистрен състав, ясна схема на игра и стил. "Сините" ще трябва да се сработват и да сглобяват състав в движение.

Селекцията включи играчи във всички линии. Иван Чворович (вратар), Димитър Пиргов (защитник), Хеан Деса (халф) и Антонио Аниете (нападател). Очаква се към клуба са се присъединят още трима играчи. Защитник от чужбина, халф (вероятно Абдула Зубир), както и нападател в лицето на Жуниор Мапуку.

От новите попълнения голямата загадка е Деса. В чужбина му се носи славата на много добър футболист, но доста непостоянен и проблемен извън терена. Ако "сините" успеят да го вкарат в релси, то определено ще разчитат на експлозивен футболист, който може да създаде проблеми на противниковата защита. Връщането на Аниете е много добра новина за Левски. Испанецът е обожаван от феновете, а и няма нужда от климатизиране.

Поглеждайки състава, с който разполага Петрович, се вижда, че в Левски има ширина и равностойни играчи. Единственият проблем, на който вече две години никой не обръща внимание, е десният бек. Там Левски разполага единствено със Сашо Александров. Алвеша обаче няма равностоен заместник, а и изявите му са непостоянни. Да мъчиш Прохазка във всеки втори мач да играе на бека е грехота. Същото е положението и на левия бек, където Орачев не е равностойна резерва на Минев, а и силата му е на фланга. В центъра на отбраната нещата са добре, а наличието на Пиргов и младия Деян Иванов е повече от оптимистично.

В халфовата линия и по крилата е силата на "сините". Там за места ще се борят много равностойни играчи - Костадинов, Прохазка, Де Нойер, Бурабия, Аниете, Деса, Нар и Краев. Към тях ще се присъедини и бъдещото попълнение в халфовата линия, но дори и без него нещата са оптимистични.

Напред засега Венци Христов е непоклатим. Алетрнатива е Бабатунде Адениджи, който обаче засега е загадка. Младият Станислав Иванов показва голямо израстване и нищо чудно да се превърне в основен заместник на национала Христов.

Дори и да няма нито едно ново попълние, Левски изглежда като отбор, който най-накрая може да застраши хегемонията на Лудогорец.

Вероятен титулярен състав за сезон 2016/17:
Боян Йоргачевич, Сашо Александров, Александър Александров, Сърджан Лукин, Веселин Минев, Роман Прохазка, Георги Костадинов, Антонио Аниете, Франсис Нар, Хеан Деса, Венци Христов (Краев, Орачев, Кабов, Деян Иванов и Станислав Иванов ще бъдат играчите до 21 години, които ще започват сред стартовите 11).
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ
 

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2016