Полша победи Швейцария с 6:5 след изпълнение на дузпи в Сент Етиен и за първи път в историята се класира за 1/4-финал на европейско първенство. В редовното време и продълженията първият 1/8-финален сблъсък от Евро 2016 във Франция завърши при резултат 1:1. Якуб Блашчиковски (39) изведе поляците напред в резултата, а Джердан Шакири (82) със страхотна странична ножица изравни. При дузпшите само Гранит Джака от швейцарците пропусна, след като не уцели вратата, а поляците бяха точни при всичките си удари от бялата точка. На четвъртфиналите Полша очаква победителя от двойката Хърватия - Португалия.

Още в първите секунди вратарят на Швейцария Ян Зомер и Йоан Джуру не се разбраха и Роберт Левандовски бе на път да открадне топката, а Аркадиуш Милик пропусна да открие резултата от чиста позиция. Дружина полска продължи да действа агресивно в началните минути, но лека полека швейцарците изнесоха топката напред и изравниха играта. Така в 10-ата минута Шакири изведе Джемайли, който шутира и топката опъна мрежата, но от външната страна.

Атаките на "кръстоносците" зачестиха, а в 22-ата минута Рикардо Родригес пробва късмета си от пряк свободен удар, но топката срещна гредата. Секунди по-късно след изпълнение на корнер Джемайли игра с глава, но прати топката над вратата.

В 29-ата минута Милик центрира от корнер, а Криховяк се измъкна от швейцарските бранители и игра с глава, но ударът му бе неточен и топката излезе в аут. Две минути по-късно Гросицки имаше възможност да открие резултата, но с прехвърлящия си удар прехвърли и вратата. В 38-ата минута Блерим Джеймайли отправи опасен удар след рикошет и в тялото полски национал, но вратарят Лукаш Фабиански изби топката в корнер. Минута по-късно при ответната атака на поляците Гросицки размина няколко бранители и топката достигна до Якуб Блашчиковски, който сам срещу Ян Зомер не сгреши за 0:1. Това бе втори гол за Блашчиковски от началото на турнира. До края на полувремето усилията на швейцарците за изравняване не дадоха резултат.

След почивката "часовникарите" веднаха се втурнаха в атака и в 47-ата минута след центриране от корнер последва опасно разбъркване във вратарското поле, но полските бранители успяха да изчистят топката. Три минути по-късно дойде отговорът на поляците с удар на голямата им звезда Роберт Левандовски, но право в ръцете на Ян Зомер. Секунди след това Джердан Шакири отправи далечен шут към срещуположната врата, но Фабиански боксира.

В 53-ата минута удар на Блашчиковски бе избит от Зомер в корнер. Две минути след това Фабиан Шер получи жълт картон за грубо нарушение срещу Левандовски, което означава, че ще пропусне евентуално участие на Швейцария на 1/4-финалите. "Кръстоносците" продължиха дабъдат по-активни в атаката, търсейки изравняването, а поляците разчитаха предимно на контраатаки.

В 73-ата минута Рикардо Родригес шутира много опасно от пряк свободен удар и топката отиваше точно в сглобката на вратата, но Лукаш Фабиански направи неверотно спасяване и изби в корнер. Четири минути по-късно късметът отново не бе на страната на швейцарците, след като Харис еферович се опита да счупи напречната греда на полската врата.

Натискът на "кръстоносците" даде резултат в 82-ата минута, когато Джердан Шакири със страхотна странична ножица от границата на наказателното поле изравни за 1:1, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на Фабиански. До края на редовното време швейцарците не успяха да се възползват от психологическото си преимущество и се стигна до продължения.

В първото от двете продължения "часовникарите" продължиха да играят по-офанзивно, а селекционерът на поляците Адам Навалка извърши първата си смяна едва в 100-ата минута, когато Мажински напусна и на негово място в игра влезе Ядловиец.

През второто продължение картината на терена не се промени особено. Швейцарците атакуваха, а поляците се бранеха, но и двата тима действаха доста по-предпазливо. В 113-ата минута Фабиански направи страхотно спасяване след удар с глава на оставения непокрит Ерен Дердийок. Пет минути по-късно Сеферович проби по лявото крило и центрира към Дердийок, който от чиста позиция направи нов пропуск.

В 119-ата минута вратарят на швейцарците Ян Зомер илезе неразчетено и се стигна до опасна ситуация, но в крайна сметка защитник успя да изчисти топката. До края на продължението резултатът остана непроменен и първият 1/4-финалист трябваше да бъде определен след дузпи.

При дузпите единствено Гранит Джака от швейцарците пропусна, а поляците бяха точни при всичките си удари от бялата точка и се класираха за 1/4-финалите на турнира.

ШВЕЙЦАРИЯ - ПОЛША 5:6 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията)
0:1 Якуб Блашчиковски (39), 1:1 Джердан Шакири (82)

ПРИ ДУЗПИТЕ
1:0 Щефан Лихтщайнер би в центъра и реализира
1:1 Безупречно изпълнение на Левандовски в горния ляв ъгъл
1:1 Гранит Джака пропуска за Швейцария, не уцели вратата
1:2 Аркадиуш Милик вкарва, въпреки че Ян Зомер усети ъгъла и закачи топката
2:2 Джердан Шакири изравнява, пращайки топката в долния ляв ъгъл, а Фабиански се хвърли в обратния
2:3 Камил Глик се разписва безапелационно със силен шут, въпреки че отново Ян Зомер хвана ъгъла
3:3 Фабиан Шер реализира хладнокръвно и изравнява
3:4 Якуб Блашчиковски се разписва, а Ян Зомер се хвърли в обратния ъгъл
4:4 Рикардо Родригес вкарва и оставя шансове на Швейцария
4:5 Гжегош Криховяк отбелязва с мощен шут и праща Полша на 1/4-финал за първи път в историята

Швейцария: 1.Ян Зомер, 2.Щефан Лихтщайнер, 22.Фабиан Шер jalt.jpg , 20.Йоан Джуру jalt.jpg , 13.Рикардо Родригес, 11.Валон Бехрами (77 smqna.jpg 16.Желсон Фернандес), 10.Гранит Джака, 23.Джердан Шакири , 15.Блерим Джемайли (58 smqna.jpg 7.Бреел Емболо), 18.Адмир Мехмеди (69 smqna.jpg 19.Ерен Дердийок), 9.Харис Сеферович
Селекционер: Владимир Петкович

Полша: 22.Лукаш Фабиански, 3.Артур Йедрейчик jalt.jpg, 2.Михал Паздан jalt.jpg, 15.Камил Глик, 20.Лукаш Пишчек, 5.Кжищов Мажински (100 smqna.jpg 8.Тамаш Ядловиец), 10.Гжегош Криховяк, 11.Камил Гросицки (104 smqna.jpg 17.Славомир Пешко), 7.Аркадиуш Милик, 16.Якуб Блашчиковски , 9.Роберт Левандовски
Селекционер: Адам Навалка

Стадион: "Жофроа Гишар", Сент Етиен
Главен съдия: Марк Клатънбърг (Анг)