Португалия се класира за четвъртфиналите на европейското първенство, след като се наложи с 1:0 след продължения над Хърватия. Единственото попадение вкара резервата Рикардо Куарешма в 117-ата минута след контраатака. На четвъртфиналите Португалия ще играе срещу Полша.

Хърватите владееха повече топката, но така и не стигнаха до реални голови ситуации. Специалистите определиха двубоя като изключително скучен заради неочакваната тактика и игра на Хърватия. Въпреки наличието на огромен потенциал и показаното в груповата фаза тимът на Анте Чачич разочарова феновете си.

В 31-ата минута Дарио Сърна нахлу в дясната зона, подаде на Перишич, който преодоля Рафаел Герейро и стреля, но покрай гредата. Минута преди края на първото полувреме Сърна се изяви и в защита, след като изчисти топката пред Нани, който преди това беше преодолял Чорлука и се бе устремил към Субашич.

И второто полувреме не представи кой знае колко интересни ситуации въпреки че беше на малко по-високи обороти. В 61-ата минута Дарио Сърна центрира от фаул в наказателното поле на Португалия, след което Домагой Вида стреля с глава, но встрани от вратата на Руи Патрисио. В 64-ата минута се откри шанс за Нани, който стреля с глава след много добро центриране на Адриен Силва, но топката излезе в аут.

В продълженията и двата отбора отново се пазеха в стремежа си да не допуснат гол. Хърватите имаха добри възможности, но Перишич и Модрич стреляха в аут. В 113-ата минута "ватрените" изпуснаха най-чистото си положение. Марсело Брозович центрира от корнер, вратарят на португалците и защитата увиснаха под топката, а Домагой Вида на задна греда стреля с глава, но в аут. В 117-ата минута при контраатака топката попадна в Ренато Санчес, който нахлу през центъра, след което комбинира с Луиш Нани, а той след това намери Кристиано Роналдо, който по диагонала стреля. Вратарят Даниел Субашич отби удара, но при добавката резервата Рикардо Куарешма с глава я довкара.

Хърватия - Португалия 0:1
0:1 Рикардо Куарешма (117)

Хърватия: 23.Даниел Субашич, 21.Домагой Вида, 3.Иван Стринич, 5.Ведран Чорлука (120- smqna.jpg 16.Крамарич), 11.Дарио Сърна, 7.Иван Ракитич (110  smqna.jpg 20.Марко Пяца), 10.Лука Модрич, 19.Милан Бадел, 4.Иван Перишич, 14.Марсело Брозович, 17.Марио Манджукич (88 smqna.jpg 16.Никола Калинич)
Селекционер: Анте Чачич

Португалия: 1.Руи Патрисио, 5.Рафаел Герейро, 3.Пепе, 4.Жозе Фонте, 21.Седрик Соареш, 14.Уилиам Карвальо jalt.jpg, 15.Андре Гомеш (50  smqna.jpg 16.Ренато Санчес), 23.Адриен Силва (108  smqna.jpg 13.Данило Перейра), 10.Жоао Марио (87  smqna.jpg 20.Рикардо Куарешма), 7.Кристиано Роналдо, 17.Луиш Нани
Селекционер: Фернандо Сантош

Стадион: "Стад Болаер-Делаис"
Главен съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)
Жълт картон: Уилям Карвальо (Португалия)