Лудогорец стартира в Шампионска лига срещу Младост (Подгорица), определи тегленият днес жребий. Никой не познава футбола в Черна гора по-добре от Дилян Колев. 27-годишният полузащитник е първият българин, играл в бившата югорепублика. Колев носи с успех екипите на Челик и Младост, участвайки в два финала за купата на страната. От Исландия бившият халф на Сливен разказа пред БЛИЦ СПОРТ любопитни неща за Младост и впечатленията си за черногорския футбол.

- Диляне, Лудогорец се падна срещу бившия ти отбор Младост (Подгорица). Българският шампион ще има ли проблеми с този съперник?
- Не вярвам да има проблеми. Единствено в гостуването в Черна гора може да е по-трудно на Лудогорец. Българският шампион обаче е класа над Младост и смятам, че ще продължи без особени проблеми. Изкарах шест месеца в този клуб. Младост е добре организиран на фона на другите отбори в Черна гора. Винаги са били в сянката на градския съперник Будучност. Последните години Младост беляза развитие, игра трети кръг на квалификациите за Лига Европа преди няколко години и отпадна от Севия (1:6 и 0:3). Сега за първи път спечелиха титлата в Черна гора и им предстои дебют в Шампионска лига. Когато аз бях в Младост играхме финал за Купата на Черна гора, но загубихме с 0:1 от Ловчен.

- На какъв стадион играе домакинските си мачове Младост и радва ли се на много фенове?
- Играят на доста малък стадион. Мачовете в Европа обаче са на "Под Горицом", където домакинстват и националите на Черна гора, така че в това отношение Лудогорец да не се притесняват. Ще играят на перфектно съоръжение, на което тревната настилка беше обновена преди година. Лудогорец няма от какво да се притеснява по отношение на атмосферата на мача, който ги очаква в Подгорица. Българите няма да бъдат затруднени, тъй като Младост няма организирани фенове. Може да се каже, че отборът не се радва на подкрепата на свой 12-и играч.

- Колко публика ще присъства?
- Предполагам, че около 2-3 хиляди зрители ще се съберат. Не вярвам да бъдат повече. Но те са просто фенове на футбола, а не ултраси на Младост.

- Какви футболисти има в съперника на Лудогорец, залага ли се на чужденци?
- Интересното е, че всяка година почти изцяло подменят състава. Винаги освобождават много хора и привличат нови, има голямо текучество. През изминалия сезон имаха двама чужденци, но нищо екстравагантно... играчи от бивша Югославия. Голмайсторът на местното първенство за миналата година ги напусна. Казва се Марко Шчепанович, голям приятел ми е, продължаваме да поддържаме връзка. Не се разбра с клубното ръководство за нов договор и си тръгна. В момента е без отбор, но със сигурност някой ще го вземе, защото е добър голмайстор.

- Не са удовлетворили искането му за по-висока заплата ли?
- Предполагам, че е така. Но в Младост парите са доста по-малко в сравнение с Лудогорец. Аз докато бях в отбора през 2014 година плащаха заплати по 1000 евро, максимум 1500 на някои футболисти.

- Какво знаеш за състава на Младост в момента?
- Интересното е, че сега привлякоха най-големия талант на Черна гора - Марко Бурзанович. 18-годишен е, много обещаващ футболист. Взеха го от градския съперник Будучност. Той дебютира в лигата едва на 16 години. В Черна гора много се шуми около името му. Иначе от Младост тръгват легендите Деян Савичевич и Предраг Миятович. Старото име на клуба е Титоград. От Младост започва кариерата си и Стеван Йоветич, който сега е в Интер. Допреди две години в отбора беше синът на Савичевич - Владо. Сега разбирам, че в Младост е преминал Блажо Игуманович. Той игра за Астана срещу Ботев (Пловдив) през 2013 година. Има мачове за националния отбор на Черна гора. В Младост играе и Иван Новович, минал през Краснодар (Русия).

- Младост е клуб на 66 години, а няма организирани фенове. Как си го обясняваш и всички в Подгорица ли подкрепят Будучност?
- Да, Будучност е с най-голяма фенска маса. Сутиеска, Челик и Беране са другите клубове, които разчитат на сериозна подкрепа от трибуните.

- Какво знаеш за треньора - Никола Ракоевич?
- Познат е във футболните среди като Пецо. Той е един от най-добрите треньори в Черна гора. Неслучайно е на висок пост в комисията, която издава лицензите на треньорите. Това му е втори период в Младост. Преди това с него направиха "пробив" в Лига Европа - достигането до третия квалификационен кръг, където отпаднаха от Севиля.

- Впечатленията ти за футбола в Черна гора?
- Имат същите проблеми като при нас - редовно бавене на заплати. Младост е може би единственият клуб, който е коректен. На мен обаче Челик ми е на сърце. И само Челик!

- Няма как да не те попитам за еуфорията в Исландия покрай изключително успешното до момента представяне на националния отбор на Евро 2016. Тимът на страната, в която живееш и играеш, направи равенства срещу Португалия (1:1) и Унгария (1:1). В Исландия мечтаят ли за класиране на 1/8-финалите?
- Еуфорията наистина е много голяма, но хората са реалисти. Нямат свръхочаквания. Надяват се да прескочат групата, но няма да е трагедия, ако не се случи. Тук хората се събират и гледат заедно мачовете. Голям процент от населението е във Франция и подкрепя на живо отбора. В Исландия едно от малкото забавления е футболът, доста популярен е тук. Семействата записват децата си да тренират още, когат са на 4-5 годинки. То и няма какво друго да правят, и резултатите рано или късно идват, въпреки суровите условия за футбол. Реално от средата на май до края на септември е възможен футбол на открито.

- Обяснението ти за прогреса на исландския футбол?
- Исландците са такъв тип хора, че винаги дават максимума. Може би суровата среда на живот е създала такъв характер. Трябва да си на максимум, за да оцелееш. Явно това се е пренесло и в спорта. Другото е, че имат добра генерация. Ако ги съпоставим с нашите национали, те имат играчи в по-реномирани клубове в Европа - Суонзи, Кардиф, Кайзерслаутерн, Аугсбург, Нант. Там е и разбира се емблемата Ейдур Гудьонсен. На 37 години е, но продължава да играе. В момента е в шведския Молде.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ