Казват, че рано или късно съдбата ти връща това, което ти е отнела. Тази поговорка обаче невинаги важи. Има случаи, когато тя изобщо не се превръща в реалност.

Последният и най-пресният пример е Атлетико (Мадрид). Три финала в Шампионската лига, три загуби. От драматични по-драматични. В първия случай през 1974 година „дюшекчиите” получават гол от Байерн в последната минута за 1:1. После на преиграването са разбити с 0:4. Във втория Реал им изравни отново секунди преди края, а в продълженията резултатът набъбна до 4:1 за „кралете”. Сега, когато двата тима повториха финала отпреди две години, беше още по-гадно и по-жестоко – Атлетико загуби с дузпи.

Ако съдбата наистина ти даваше това, което ти е отмъквала преди, „дюшекчиите” трябваше да спечелят поне единия от финалите. Но не би. Не би, защото са орисани да са вечно втори. Като Холандия например, която има три финала на световно първенство и три загуби.

Може би над Атлетико и Холандия дебне някакво проклятие, подобно на това при Бенфика. Португалските „орли” бяха прокълнати през 60-те години от унгарския специалист Бела Гутман. След като той се оттегля, печелейки преди това две титли от КЕШ, Бенфика постоянно се проваля на финали. Не един, не два, не три, а цели осем...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ