Юлий Москов е един от най-известните журналисти в България. Той е издател,а в момента е главен редактор на вестник „7 дни спорт”. Потърсихме г-н Москов за коментар относно най-горещите теми в българския футбол.

- Г-н Москов, какво е Вашето мнение за развитието на българския футбол в последните години?
- Българският футбол се нуждае от преформатиране. 20 години българският футбол е в упадък. Всяка следваща година е по-лошо. Общо взето в Българския футболен съюз влезе лозунга „днеска по-добре от утре”. През тези 20 години футболът мина през всички етапи на илюзията.

- Кои са тези етапи?
- Футболът мина през илюзията за златните момчета от 1994 година. Видя се, че те бяха гениални футболисти, те са и винаги ще бъдат легенди, но те не могат да управляват. Тяхното управление е пълен провал. Изживяхме период на големите пари. Имаше време, в което бюджетите на Левски и ЦСКА бяха по 20 милиона лева годишно. Преди 15-16 години аз бяха на една среща във Виена, на която присъстваха собственика на „Левски” Майкъл Чорни и собственика на ЦСКА Васил Божков. На тази среща присъстваха те двамата, аз и още един човек, който не беше Тодор Батков. Тогава Божков и Чорни разкриха кой колко пари осигурява за бюджета на клубовете си. Оказа се, че единият даваше 18,5-19 милиона, а другия 20. Това беше времето на Ниагарския водопад от пари.

- Какво постигнаха клубовете през това време, г-н Москов?
- ЦСКА и Левски не постигнаха нищо. И двата клуба няколко години по-късно стигнаха до просешка тояга. Те доказаха през онзи период, че в България парите на създават футбол, което е парадокс. След това дойде периода на абсурдните илюзии. Репортери от работническо дело и всякаква друга паплач започнаха да разказват легендите, че има едни милиардери, които искат да дойдат тук и да правят чудеса. Прамод Митал дойде и ЦСКА фалира тотално.

- На къде тръгнаха след това нашите тимове?
- Те тръгнаха по пътя на главоломния упадък. Стана ясно, че болестта на българския футбол е вътре в него, а не извън него. Стана ясно, че проблемът на българския футбол е, че не произвежда футбол. От тази ситуация трябва да се излезе спешно. Няма никакъв смисъл отборите да продължават да търсят измислени чужденци, които поглъщат огромен финансов ресурс и не дават никакъв футболен резултат. Няма смисъл отборите да продължават да хленчат държавата да им помогне. На кого да помогне държавата – на Кирил Домусчиев, на Гриша Ганчев, на Венци Стефанов? Това са най-богатите хора в България.

- Какво трябва да се промени според Вас?
- Идеята за рестарт на целия ни футбол беше прекрасна. Но тя много бързо беше убита. Седи единствено въпросът дали ЦСКА ще се върне в А група. Това е нелепо. Идеята за рестарт съдържаше промяна на нормативната база в българския футбол, промяна на устава, промяна на правомощията, смяна на изпълкома. Това е, което не работи и оттам започва промяната. Тоест извънреден конгрес, сега никой не говори за него, за смяна на изпълкома и за правилниците. Реформата в българския футбол беше убита още в зародиш. А ние трябва да се върнем много спешно към идеята за пълна реформа в българския футбол.

- Как ще коментирате казуса около ЦСКА и искането на феновете отборът да се завърне в елита на българския футбол?
- Мястото на ЦСКА било в А група. От историческа и спортно техническа гледна точка това е така – мястото на ЦСКА е в А група. Но над историята и над спортно техническите показатели е законът. ЦСКА не може да бъде нито във В група, нито в А група в нарушение на закона. Това не трябва да се допуска в никакъв случай. ЦСКА може да отиде в А група само при спазване на правилниците. Някакви плямпала пита защо преди 15 години Българският футболен съюз е взел решение в полза на Берое или на други клубове. Те искат да ни излъжат жестоко. Това, че преди 15 години законът е бил нарушен не дава никакво право сега да се случва същото. На нас ни трябва закон и правила, но ние не ги искаме. Не може да се допуска да не платиш десетки милиони задължения и да се върнеш на бял кон. Това е престъпно намерение.

- Как гледате на идеята ЦСКА да започне да играе с лиценза на Литекс?
- Не може едни момчета да ги облечеш с червени гащи и публиката на „Армията” да вика „айде, нашите”. Ако вашите са Литекс отидете на стадиона в Ловеч и викайте, защото вашите играят там. Отборът на Литекс няма работа на стадион „Българска армия”, а само в Ловеч.

- А какво мислите за намеренията на Васил Божков да оздрави ЦСКА?
- Това, което иска да направи Божков е единствения законен ред ЦСКА да се съвземе. Той е в състояние да оздрави клуба и да изчисти всички дългове до стотинка. Чак след това може да се говори за влизане в А група. Божков предлага точно това. Да уреди и затвори всички дългове на ЦСКА. Това няма да бъде лесно, защото въпреки оптимистичните изказвания на различни хора може да се окаже, че дълговете на ЦСКА, които съдът ще признае са над 30 милиона лева. Дали ще ги предоговори, дали ще ги разсрочи – това е работа на Васил Божков и на неговите екипи, които са много големи и много опитни. Важно е да се постигне затваряне на дълговете. Те да бъдат изплатени частично или напълно, което зависи от споразумението с кредиторите. Националната агенция по приходите трябва да се съгласи да се разсрочат 10-12 милиона лева дългове. Трябва да се внесе една първоначална вноска и при регулярно плащана на траншовете всичко да се изчисти. Това е решението на въпроса. Васил Божков е единственият човек, който предлага излизане на ЦСКА от дълговата криза, без което отборът не може да вземе лиценз дори за В група. Само и единствено по времето на Васил Божков ЦСКА постигна най-големите си международни успехи. Следователно аз мисля, че Васил Божков може да управлява и управлява добре . Това не е случайно, защото той е един от тримата най-големи данъкоплатци в държавата. Един човек, който може а управлява такива огромни бизнеси със сигурност може да управлява един футболен клуб и той го е доказал. Той е единственият човек, за когото аз съм сигурен, че много бързо ще построи нов стадион на „Българска армия”.
      
- Защо Гриша Ганчев продължава да мълчи за дълговете на ЦСКА?    
- За съжаление Гриша Ганчев не казва нито дума за тези дългове. Създава се впечатлението, че единственото желание на Ганчев е да докара Литекс в София, като не плати нито една стотинка на НАП. Това е нечестно. Българският футболен съюз, в онази част, която зависи от него, не трябва да позволява такива неща да се случват. Това  е престъпление срещу държавата и футболният съюз ще носи отговорност.
ЯВОР БЕЛЧЕВ / БЛИЦ