Неправилните решения понякога могат да съсипят кариерата на даден спортист. Един малък ход може да се окаже разликата между успеха и падението. През годините историята познава много подобни случаи. Ето малка част от тях, публикувани във вестник "Марка":

1. Уейн Грецки на Зимните Олимпийските игри през 1998
Уейн Грецки е най-добрият реализатор в НХЛ за всички времена. По време на  полуфиналите от Игрите през 1998 между Канада и Чехия той е оставен извън листата на играчите, които трябва да изпълнят дузпи. Странното решение е на треньора Марк Крауфорд. Петимата хокеисти, определени от него да изпълнят дузпи, пропускат. Впоследствие Чехия става олимпийски шампион след победа на финала над Русия.

2. Портланд избира Сам Бауи вместо Майкъл Джордан на драфта в НБА през 1984
Драфтът в НБА през 1984 година ще се запомни с решение на Портланд Блейзърс да предпочете Сам Бауи пред Майкъл Джордан. Впоследствие кариерата на Бауи се оказва провал, докато Джордан се превръща в най-добрия баскетболист на всички времена.

3. Фернандо Алонсо напуска Макларън
След като става на два пъти световен шампион с Рено, Фернандо Алонсо преминава в тима на Макларън. Там среща сериозната конкуренция на Люис Хамилтън и взима решение да се върне в Рено, където обаче болидите вече не са толкова добри.

4. Валентино Роси подписва с Дукати
Роси напуска Ямаха през 2011 година, за да премине в Дукати. Следват два сезона без победа за деветкратния световен шампион, като само в 3 състезания от 35, той е бил на подиума.

5. Атлетико (Мадрид) изпуска Раул
Раул става част от школата на "дюшекчиите", когато е на 13 години. Талантът му е удивителен и всички му предричат бляскаво бъдеще. През 1992 година заради сериозните финансови проблеми тогавашният президент на Атлетико Хесус Хил взема решението да премахне детско-юношеската школа на клуба и Раул остава без отбор. Реал (Мадрид) само това и чака и прилапва 15-годишния Гонсалес Бланко, който още в първия си сезон отбелязва 71 попадение в 33 мача за юношите, а само 2 години по-късно стига и до първия отбор.

6. Бела Гутман и проклятието
През 1962 година треньорът на Бенфика Бела Гутман иска от ръководството на „орлите“ да му бъде увеличена заплатата. Той обаче получава отказ и подава оставка. На излизане от офиса треньорът изрича клетвата: „Бенфика няма спечели купа в Европа през следващите 100 години!“. Оттогава португалският гранд има осем загубени финала в евротурнирите.

7. Барселона се отказва от Алфредо ди Стефано
Правата на Алфередо ди Стефано се държат от колумбийския Мийонариос и аржентинския Ривър Плейт. Барселона и Реал (Мадрид) закупуват по част от тях. В крайна сметка Испанската футболна федерация взима решение двата клуба да си поделят футболиста - една година да играе за "каталунците, една за "кралете". Барселона се отказва и Алфредо ди Стефано става играч само на Реал, където впоследствие се превръща в легенда за клуба.

8. Майкъл Джордан играе бейзбол
След като през 1992 година става Олимпийски шампион в Барселона, Джордан решава да приключи с баскетбола, тъй като  е спечелил всичко възможно - три последователни титли в НБА, три поредни отличия за най-добър играч във финалите, седем поредни реализаторски титли и куп други индивидуални награди. Той започва кариера на професионален бейзболист в отбора на Чикаго Уайт Сокс, опитвайки се да изпълни детската си мечта и желанието на баща си. Начинанието му няма особен успех и през 1995 година той се завръща в НБА.

9. Реал (Мадрид) уволнява Дел Боске
През 2003 година ръководството на Реал (Мадрид) уволнява Висенте деол Боске. Това се случва, след като "кралете" печелят титлата в Испания през 2003 година. Под ръководството на специалиста, "белите" печелят два пъти Шампионска лига (2000, 2002), две титли в Испания (2001, 2003), Суперкупата на Испания (2001), Суперкупата на Европа(2002), Междуконтиненталната купа (2002). В следващите 13 години Реал има 1 титла от Шампионска лига и три титли на Примера дивисион.