Севиля записа ценно равенство 2:2 в Лвов срещу Шахтьор (Донецк) в първи полуфинал от Лига Европа и запази шансовете си да направи непостиган от никой досега подвиг, печелейки три поредни пъти този турнир. Двата отбора предложиха страхотен сблъсък, като инициативата се сменяше непрекъснато. Всеки имаше шанс да се поздрави с победа, но в крайна сметка испанците ще дишат по-спокойно на реванша в Севиля. Мачът бе белязан и от българско присъствие, тъй като бившият топ рефер Стефан Орманджиев бе съдийски наблюдател на УЕФА.

В 6-ата минута Севиля организира бърза контраатака и проби през средата, а Гамейро изведе Витоло в наказателното поле. Той финтира защитник и вкара между краката на Андрий Пятов – 0:1.

Стилът на Унай Емери с компактна игра пролича към 20-ата минута, когато Шахтьор започна по-настървено да търси изравняване.

В 23-ата минута, при първото по-сериозно положение за домакините, след грешка в защитата на Севиля, Марлос остана сам срещу Давид Сориа и зободе топката в десния му ъгъл за 1:1.

Голът мотивира допълнително украинците, които притиснаха Севиля дълбоко в тяхната половина с мощни пробиви по крилата.

Шахтьор стигна до пълен обрат в 35-ата минута. След изпълнение на корнер, Марлос задържа на левия фланг и центрира към Степаненко, който с глава от непосредствена близост скъса мрежата за 2:1.

Домакините запазиха темпото и продължиха да владеят инициативата до края на полувремето.

След почивката гостите опитаха натиск, за да стигнат поне до изравнителен гол.

В 55-ата минута Карисо изненада Пятов с удар по земя от 20 метра, но вратарят успя да отбие в ъглов удар.

В 60-ата минута Шахтьор имаха претенции за игра с ръка в наказателното поле на гостите, след като защитник на Севиля отклони мощен удар на Коваленко, но реферът пусна авантаж.

В 70-ата минута, само 15 минути след като влезе в игра, Крон Дели бе изнесен на носилка след зверски удар в краката му от Факундо Ферейра.

Гол на Кевин Гамейро бе отменен в 75-ата минута заради спорна засада.

В 80-ата минута Гамейро изпусна най-чистото положение в срещата. Той допусна топката да бъде избита от краката му, останал сам, на 50 сантиметра от опразнената врата.

Минута по-късно Севиля получи дузпа, след като Витоло бе повален в наказателното поле от Перейра. Зад топката застана Гамейро и бе безкомпромисен – 2:2.

Голът разстрои играта на Шахтьор, което позволи на испанците да ги притиснат. Украинците бързо се опомниха и опитаха да изтеглят играта от своята половина. Те се хвърлиха на финален щурм, но не успяха да променят резултата и им предстои тежък реванш в Севиля на 5 май.

шахтьор_1.jpgsev.jpgШахтьор (Донецк) – Севиля 2:2
0:1 Витоло (6), 1:1 Марлос (23), 2:1 Тарас Степаненко (36), 2:2 Гамейро 82

Лвов, „Арена Лвов“
Съдия: Симон Марчиняк (Полша)

  Резултати и програма в Лига Европа - ТУК !!!