Родният бокс засега остава само с една олимпийска квота за Рио де Жанейро 2016. Европейският шампион Даниел Асенов пропиля шанса да спечели виза, след като на квалификационния турнир в Самсун (Турция) в категория до 52 килограма отстъпи на ирландеца Брендън Ъруин с 0:3 съдийски гласа. Само първите трима във всяка категория си осигуряват участие на Олимпиадата през август.

Тайсъна от Кукорево все пак ще има нов шанс да извоюва квота за Рио 2016. 18-годишният Асенов и другите ни национали ще трябва да минат през ситото на световните квалификации. Единият шанс за нашите е от 14 до 26 юни в Баку (Азербайджан). Там обаче задачата на българските национали ще бъде много по-трудна, защото ще участват претенденти и от останалите континенти. В зависимост от категорията участниците ще могат да спечелят между една и пет квоти. Само за едно място ще се борят боксьорите от категории 91 и + 91 кг. За 49-килограмовите са предвидени две места, а в останалите теглови дивизии – по 5.

Българските боксьори, които са били част от Световните боксови серии или професионалното направление на АИБА, ще имат възможност да се пуснат в друг турнир. Той ще се състои в края на юни и началото на юли. Първоначално София трябваше да е домакин на състезанието, но вместо това друг град ще приеме последната квалификация.

Припомняме, че българският бокс за момента има само една спечелена квота за Олимпиадата. Спечели я световната шампионка Станимира Петрова, която до финала в Самсун беше безапелационна в категория до 51 кг. Днес Станимира ще се бие за титлата срещу златната медалистка от Олимпиадата в Лондон 2012 Никол Адамс (Великобритания). Двете имаха няколко спаринга по време на лагера на нашите в Англия, а Петрова демонстрира явно превъзходство.

Жените също ще имат още една възможност да стигнат до Рио де Жанейро. Надеждата Светлана Каменова (60 кг) ще се бие на Световното в Астана (Казахстан). Надпреварата е от 19 до 27 май. Първите четири от всяка категория ще получат квоти.