Редица руски спортисти ще бъдат признати за невинни в употреба на допинг, въпреки че имат положителни проби за мелдониум. Това стана ясно, след като УАДА обяви при какво наличие на веществото ще бъдат наложени наказания.

Международната антидопингова агенция обяви официално, че концентрация на препарата в рамките на 1 микрограм в пробата е разрешен. Решението обаче важи, ако пробата е взета до 1 март 2016 г. Това ще рече, че всяка положителна проба на спортист, която е дадена преди тази дата и съдържа не повече от 1 микрограм, се счита за отрицателна. Всяка допинг проба с мелдониум, дори в рамките на 1 микрограм, след 1 март 2016 година се счита за положителна.

Решението на УАДА предизвика вълна от успокоени в редица руски спортисти, които обявиха, че в техните проби количеството на забранения от началото на годината препарат е значително по-ниска от обявения минимум.

Сред тези, които се очаква да бъдат амнистирани са плувкинята Юлия Ефимова, волейболистът Александър Маркин и лекоатлетките Андрей Минжулин, Гулшат Фазлетдинова, Олга Вовк и Надежда Котлярова.

За случая за Ефимова не се съобщава количеството на мелдониума, но останалите оповестиха своите резултати. При Маркин е 300 нанограма, при Минжулин и Фазлетдинова е 50, при Котлярова е 25, а при Вовк е 20 нанограма.