Световната антидопингова агенция УАДА излезе с официално становище за препарата мелдониум, с който гръмнаха редица спортни звезди. Както е известно, спортист № 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова също беше „хваната“ с мелдониум, който е забранен от 1 януари 2016 г. Най-много са положителните проби за препарата на руските спортисти, като най-известното име е Мария Шарапова.

УАДА обяви официално, че концентрация на препарата в рамките на 1 микрограм в пробата е разрешен. Решението обаче важи, ако пробата е взета до 1 март 2016 година. Това ще рече, че всяка положителна проба на спортист, която е дадена преди тази дата и съдържа не повече от 1 микрограм, се счита за отрицателна.

За случаите, в които пробата е повече от тази стойност, от УАДА ще продължат изследванията. Всяка допинг проба, дори в рамките на 1 микрограм, след 1 март 2016 година се счита за положителна.

Спортист номер 1 на България Габриела Петрова е дала положителна допинг проба на 6 февруари. Това означава, че ако количеството мелдониум в кръвта е до 1 микрограм, тя би трябвало да не понесе наказание и да продължи без проблеми своята състезателна дейност.