България постигна мечтана победа срещу Португалия, макар и в контролен мач. Избраниците на Ивайло Петев шокираха Кристиано Роналдо и компания, измъквайки успеха с 1:0 след гол на дебютанта Марселиньо.

Натурализираният бразилец наказа домакините в 19-ата минута след отличен рейд през центъра на португалската отбрана.

С огромна заслуга за успеха беше Владислав Стоянов. С лъвските си намеси стражът на Лудогорец натри носа на Роналдо. Стоянов и в този двубой спаси дузпа на звездата, както го стори и през есента на 2014 година с Лудогорец срещу Реал (Мадрид) в груповата фаза на Шампионска лига. Тогава Владо беше губещ ("белите" спечелиха в София с 2:1), но днес радостта е за него и съотборниците му. Стоянов и компания зарадваха България с отличната победа и ни вдъхнаха надежда за добро бъдеще.

Селекционерът Ивайло Петев заложи от първата минута на дебютанта Марселиньо и той отлично се възползва от шанса. Бразилецът игра зад гърба на борбения централен нападател Димитър Рангелов, а по крилата атакуваха Ивелин Попов и Михаил Александров. Опорни халфове бяха Светослав Дяков и Ивайло Чочев. В защита пред Владислав Стоянов стартираха Страхил Попов, Александър Александров, Николай Бодуров и Живко Миланов. Отбраната ни беше под нивото в началните минути, когато португалците се скъсаха да пропускат. Най-чистата ситуация пропиля бившата звезда на Манчестър Юнайтед Нани, а на няколко пъти и Роналдо не можа да преодолее Владо Стоянов.

В 18-ата минута Ивелин Попов изпълни фаул от границата на наказателното поле, спечелен от Рангелов, но Антони Лопеш спаси. Минута след това Марселиньо откри. Нападателят на Лудогорец нахлу в наказателното поле на домакините, като на парад преодоля Пепе и Бруно Алвеш, за да смълчи португалската публика.

По трибуните стадион "Доктор Магаляеш Песоа" в Лейрия имаше и солидно българко присъствие. На моменти се чуваше "Българи, юнаци!", което окуражаваше момчетата на Петев.

До почивката Владо Стоянов продължи да отчайва домакините с намесите си, а блестящата му проява дойде в 67-ата минута. Испанският съдия Карлос Гомес правилно даде дузпа за Португалия, след като при центриране на Пепе Николай Бодуров беше разперил ръце и с едната от тях спря топката. Роналдо заложи на силата от бялата точка, но Владо Стоянов усети посоката и се хвърли към десния си ъгъл, спасявайки, след което при добавката Кристиано стреля в аут.

Малко преди края на мача момче от публиката нахлу на терена, за да прегърне свой любимец, но това не беше Роналдо, а големият талант на португалския футбол в момента Ренато Санчес.

Петев използва правото си на смени и до края на няколко пъти накъса играта, което уби ритъма на домакините и "трикольорите" удържа крехкия аванс.

След успеха България увеличи на 6 победите над Португалия, а съперника остава с 4 успеха в мачовете между двата тима. Равенствата са три. Последната победа на България над Португалия датираше от 1981 година, когато националите ни газят с 5:2 в контрола в София.

Във вторник за селекцията на Петев предстои контрола срещу Македония в Скопие - от 20:00 часа.


ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ НА МАЧА

ПОРТУГАЛИЯ - БЪЛГАРИЯ 0:1
0:1 Марселиньо (19)

Двубоят по минути с БЛИЦ
* Минута мълчание в памет на жертвите в Брюксел.
1 - svirkata.jpg Начало на мача.
3 - ОПАСНО! Нани се озова на отлична стрелкова позиция, след като беше изпуснат от Александър Александров, нанесе удар, но Владислав Стоянов се намеси решително и изби с една ръка в корнер.
4 - Кристиано Роналдо счупи кръста на Александров, след което Стоянов улови удара му по земя.
7 - Силен изстрел на Нани е спасен от българския вратар.
12 - Нашите стигнаха до вратата на Португалия. Ивелин Попов се пребори с Уилиам Карвальо отдясно и центрира почти от аутлинията, Пепе върна с гърди към вратаря Антони Лопеш, но неточно и топката излезе в корнер, от който българските национали не създадоха нищо интересно.
18 - ОПАСНО! Ивелин Попов изпълни фаул от границата на наказателното поле, спечелен от Рангелов, стражът на домакините Антони Лопеш спаси.
19 - ГОООЛ! Дебютантът Марселиньо дава преднина на България, смълчавайки трибуните в Лейрия - 0:1! Натурализираният бразилец нахлу в наказателното поле на Португалия, преодоля двама бранители - Пепе и Бруно Алвеш, и прати топката в мрежата на Лопеш.
27 - ОПАСНО!
Отлична намеса на Владо Стоянов. Българският страж спаси изстрел на Роналдо от пряк свободен удар.
36 - Късметът спасява "трикольорите". Нани не успя да засече отблизо в опразнената врата, стреляйки над гредата.
37 - ОПАСНО! Много добра атака на България, при която Михаил Александров напредна по дясното крило и центрира на далечната греда, където връхлиташе Рангелов, но Пепе се намеси точно преди нападателя на Коняспор да засече в мрежата, изчиствайки в корнер.
45 - Край на първото полувреме.
-------------------------
46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
49 - Живко Миланов подаде на Ивелин Попов, който нахлу в наказателното поле на домакините и почти от аутлинията продължи за Мишо Александров, той стреля от движение, но високо над вратата.
53 - Владо Стоянов отново спасява удар на Роналдо от пряк свободен удар.
56 - Роналдо свали на земята Александър Александров, който застана на пътя на топката при изпълнението на поредния пряк свободен удар на звездата.
57 - Българският национал е на крака и продължава участие.
66 - ДУЗПА за Португалия! Пепе центрира, а топката се отби в разперената ръка на Бодуров на границата на наказателното поле. Съдията от Испания Карлос Клос Гомес посочва бялата точка.
67 - ВЛАДО СТОЯНОВ СПАСЯВА! България продължава да води с 1:0! Кристиано Роналдо заложи на силата, българският вратар изби, след което звездата на Реал (Мадрид) не успя да направи точна добавка и прати топката на сантиметри покрай лявата греда.
* Припомняме, че Владо Стоянов спаси дузпа на Роналдо и през есента на 2014 година, когато Лудогорец загуби с 1:2 от Реал (Мадрид) в София в мач от груповата фаза на Шампионска лига.
86 - Куриозен момент! Момче от публиката нахлу на терена, но прегърна не Кристиано Роналдо, а Ренато Санчес.
86 - Нова отлична намеса на Стоянов отчайва Роналдо.
87 - Симеон Славчев се сблъска глава в глава с Роналдо, след което напусна пределите на терена, за да му бъде оказана медицинска помощ.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+4 - Край на контролата. България победи с 1:0 Португалия в Лейрия.


ПОРТУГАЛИЯ: 12.Антони Лопеш, 16.Елисеу (82 smqna.jpg 5.Рафаел Герейро), 2.Бруно Алвеш, 3.Пепе, 11.Виейриня, 16.Жоао Марио (75 smqna.jpg 24.Ренато Санчес), 14.Уилиам Карвальо (75 smqna.jpg  13.Данило Перейра), 18.Рафаел Силва (65 smqna.jpg 20.Рикардо Куарешма), 23.Адриен Силва (65 smqna.jpg 10.Дани), 17.Луиш Нани (82 smqna.jpg 9.Едер), 7.Кристиано Роналдо
Резерви: 1.Руи Патрисио, 5.Рафаел Герейро, 4.Жозе Фонте, 13.Данило Перейра, 15.Андре Гомес, 21.Седрик, 10.Дани, 20.Рикардо Куарешма, 24.Ренато Санчес, 8.Бернардо Силва, 22.Едуардо, 9.Едер
Селекционер: Фернандо Сантош

Bulgaria
БЪЛГАРИЯ: 12.Владислав Стоянов jalt.jpg , 2.Страхил Попов (89  smqna.jpg 15.Васил Божиков), 5.Николай Бодуров jalt.jpg , 3.Александър Александров, 20.Живко Миланов, 21.Светослав Дяков (к), 18.Ивайло Чочев, 7.Михаил Александров (65  smqna.jpg 6.Симеон Славчев), 10.Ивелин Попов (90+4  smqna.jpg 9.Спас Делев), 11.Марселиньо jalt.jpg (83 smqna.jpg 24.Александър Тонев), 8.Димитър Рангелов
Резерви: 13.Благой Макенджиев, 1.Божидар Митрев, 4.Георги Терзиев, 14.Кристиян Малинов, 15.Васил Божиков, 16.Иво Иванов, 17.Антон Недялков, 6.Симеон Славчев, 22.Янис Карабельов, 23.Тони Тасев, 24.Александър Тонев, 9.Спас Делев
Селекционер: Ивайло Петев

Лейрия, стадион "Доктор Магаляеш Песоа"
Съдия: Карлос Клос Гомес (Испания)
Жълти картони: Николай Бодуров, Марселиньо, Владислав Стоянов (България)