Предпоследният в класирането на Бундеслигата Хофенхайм в четвъртък смени треньора. Това беше очакван ход, тъй като в сряда вечерта Хууб Стевенс подаде оставка четири месеца преди изтичането на договора си заради сърдечни проблеми.

До тук нищо сензационно. Да, но Хофенхайм назначи за треньор Юлиан Нагелсман. 28-годишен специалист, който до момента има опит предимно от работа с юношески формации. Той е с 11 години по-малък от наставника на Херта Пал Дардай, който до този момент беше най-младият треньор в германския елит през този сезон.

От клуба определиха решението си като най-смелото в Бундеслигата. Въпреки че още през октомври беше обявено, че на Юлиан Нагелсман предстои от лятото да поеме Хофенхайм, мнозина си зададоха очевидния въпрос:

Кой си ти, Юлиан Нагелсман?

Роденият на 23 юли 1987 г. Нагелсман е бивш защитник от юношеските формации на Мюнхен 1860 и Аугсбург. Заради контузии обаче прекратява кариерата си още на 21 години. Веднага е привлечен като асистент на Томас Тухел във втория отбор на Аугсбург. Следва двегодишен престой като помощник-треньор при юношите до 17 години на Мюнхен 1860. През това време успява да завърши бизнес администрация.

От 2010 г. Юлиан Нагелсман започва в Хофенхайм. Първо работи с отбора до 17 години, а след това и с този до 19 г. През сезон 2012/13 той стана помощник-треньор на Франк Крамер в първия тим, който се спаси от изпадане в последния кръг. През 2014 г. под ръководството на младия специалист юношите на Хофенхайм до 19 години станаха шампион на Германия.

Според германските медии през лятото Юлиан Нагелсман е отклонил оферта от Байерн да поеме треньорски пост в школата на баварците. Предложението е било направено лично от Ули Хьонес, който се е заел с преструкториране на клубната академия.

Половин година по-късно младият специалист подписа тригодишен договор като треньор на Хофенхайм, въпреки че все още не е покрил изпита си за получаване на лиценз „Про“.

Рекордът

Със заставането си начело на предпоследния в Бундеслигата Юлиан Нагелсман се превърна в най-младия треньор в историята на германския елит. Предишният рекорд принадлежеше на Клаус-Дитер Охс, който през 1970 година поема Хамбургер на 30 години и 244 дни. Под негово ръководство северняците завършват последователно на пето, десето и 14-о място.

Хелмут Шулте е само 50 дни по-възрастен от Охс, когато през 1988 г. застава начело на Нюрнберг. Той успява да изведе тима до промоция в елита, а след това класира „франките“ на 10-о и 13-о място.

Само за сравнение – Атилио Ломбардо е най-младият мениджър в историята на Висшата лига. Той е на 32 години и 67 дни, когато застава начело на Кристъл Палас през 1998 г. Следващите в класацията са Крис Коулман във Фулъм (32 дни и 313 дни), Джанлука Виали в Челси (33 години и 227 дни) и Андре Вияш-Боаш в Челси (33 години и 301 дни).

Биографии, подобни на тази на Нагелсман, не са рядко явление в Европа. Девет от 32-мата треньори, които класираха отборите си в груповата фаза на Шампионската лига през този сезон, имат по-малко от 40 мача в елитни първенства като играчи. В този списък са Жозе Моуриньо, Арсен Венгер и Андре Вияш-Боаш, които дебютират като треньори малко след навършването на 30 години.

Подкрепа

Треньорът на Борусия (Дортмунд) Томас Тухел, който е работил заедно с Юлиан Нагелсман във втория тим на Аугсбург, още през октомври обяви: „Той е много отдаден и работлив. Радвам се за него и вярвам в неговите сили.“

В Хофенхайм са сигурни, че смелото решение ще се отплати, но по-голяма е вероятността Нагелсман през следващия сезон да води отбор от Втора бундеслига. Тимът в момента е предпоследен, на пет точки от 16-ия. Както е известно, последните два отбора в германския елит изпадат директно, а 16-ият играе плейоф за оставане срещу третия от втора дивизия.

„Назначението ми като треньор на първия отбор е голямо предизвикателство, което става още по-тежко заради положението на Хофенхайм в класирането. Аз не се предавам и започвам сериозна работа с отбора“, призна 28-годишният специалист на първата си пресконференция като треньор на тима.

Джерард БРАНД, „СКАЙ СПОРТС“

 Резултати, програма и класиране в Германия - ТУК !!!