Христо Стоичков навърши 50 години днес. В тази връзка „ШОУ” предлага на своите читатели един уникален фоторепортаж от времето, когато Камата милееше за своите роднини. И те за него. Първият снимков разказ за семейството на Ицо, който в далечната 1992-ра отекна чак в Испания. Той е дело на големия български фоторепортер - нашия Иван Григоров.

20 юни 1992 г. Ясен ден за Ясно поле. В родното село на каталунския ас всички говорят за футбол. Защото Ицо се прибира от "Барцилоната". В родната къща на мама Пенка и татко Стоичко работата през последните дни не спира нито за минута. Всичко е излъскано, ароматът на вкусни гозби настървява цялото село.

Малкото братче Цанко и кака Петя също тръпнат в очакване. 51-годишният Стоичко Христов Стоичков, бивш вратар на местния тим, и 75-годишната баба Петкана са главни действащи лица в трескавата подготовка, но либерото на семейния отбор е 44-годишната мама Пенка. Само тя знае пълната програма за гостуването на Модерния ляв: от галавечерята с приятели в Пловдив до срещите с хората от родното село. Най-напред ще бъде почетен дядо Христо, после баба Мария и след това всички, които искат да видят човека, за когото говорят цяла България и Испания.

Светът го призна единодушно за най-добрия български играч. България го направи с половин уста. Едни завиждат на Ицо за успехите, втори за славата, а трети за парите му. Обаче, както рече класикът Любо Пенев, да духат супата...
 


Покойният вече Стоичко Стоичков вече е започнал обратното броене до заветния час, в който ще види сина си.

 
Ицо тъкмо е кацнал на летище София от любимата "Барцилона" с по-малката си щерка Христина.


Баба Петранка, Пенкината майка, е отгледала много внуци. Днес вече не е между живите.


Зетят, вуйчото и агнето, което ще бъде жертвопринесено в чест на Модерния ляв.


Пенето успокоява тръпнещия в очакване дядо Христо. Уви, и той вече покойник. 


Последни приготовления. Когато гостът пристигне, баницата трябва да е топла. 


Цанко Стоичков показва на съселянчета какво е научил от батко си. 


Кака Петя, зетят и малката им дъщеричка Виктория, която вече е мома за женене.


Ето така Испания достига до Ясно поле.


Цялата рода очаква пристигането на великия Ицо, който само месец по-рано е спечелил КЕШ с Барселона.

 

Снимки: Иван ГРИГОРОВ