Христо Стоичков винаги е бил център на внимание. Когато за това виновна не е била играта му на терена, то със сигурност е успявал да прикове погледите с някоя фраза. Камата е прочут с острия си език, а Осмицата има умението да поразява с думи не само на български.

Познанията му по чужди езици добиха популярност още през 1994 година, когато проговори на немски, без да има и минута практика.

През 2009, като треньор на Мамелъди Съндаунс от ЮАР, Камата даде няколко интервюта на развален английски, които се превърнаха в хит у нас.

След това Стоичков показа, че владее и руския, когато даде интервю за местните медии преди преговорите за спортен директор в Ростов.

Легендата показва качества за киното с няколко епизодични роли в родни сериали и на сцената със своя добър приятел Мирослав Илич.

Многостранният талант се прояви и след като Камата подписа с тв гиганта "Унивижън Депортес" и започна работа като тв коментатор. Стоичков трябваше да чисти, да глади ризи и да приеме да се бие с кеч звездата Рей Мистерио, но от загубени басове си изпатиха и колегите му, които се сдобиха с нови причести и епилирани крака.

Легендарната осмица се превърна във вдъхновение на родни и чужди изпълнители, които му посветиха песни.