Един от собствениците на Левски Иво Тонев коментира някои от най-наболелите теми около клуба. Босът обяви пред БНТ, че той и неговите колеги от управата са твърди в искането си за оставки в БФС.

- Какъв ще е следващият ход на Левски след отказа на БФС да откаже арбитражно споразумение?
- Ние вече първите стъпки ги предприехме, внесохме необходимата такса, следваме си процедурата и пътя, който сме начертали с нашите адвокати.

- Какво може да донесе тази жалба до Лозана?
- Може да ни бъдат върнати и възстановени точките, които според мен ни бяха отнети несправедливо. Това е на първо място. На второ, ще накара хората в БФС, които изготвят наредбите, да се постараят да ги направят по-добри. Ние изпълняваме това, което ни позволяват законите и правилата и докрай си търсим нашето право. Отиваме в един международен съд, какъвто е КАС, където и Литекс подадоха жалба. Както ние, така и те, търсим своето право.

- Казахте, че вече искате промени в БФС. Зад тези искания за промени не прозира ли желанието за изваждането на клубните президенти от Изпълкома, за да може властта да се насочи към президента?
- На първо място всички тези хорица там, служителите имам предвид, не изпълкома, не работят добре, не работят в полза на развитието на българскияфутбол. Факт е, че Изпълкомът не зная колко време му бе необходимо, за да се събере и да вземе едно решение за ЦСКА. А тяхната работа е тази - да взимат решения и да стоят зад тези решения. След което отново им трябваше няколко пъти, за да не се събират и да си отлагат заседанията, да правят някакви комисии, търсят зад някой, зад нещо някакво решение, което касаеше Литекс и косвено Левски. Тъй като от изваждането на Литекс най-потърпевшият клуб е Левски. То е видно. Така че УС на Левски взе единодушно решение да си подадат оставките хората от БФС. Няколко пъти хората от изпълкома, по мое лично мнение, не само, че имат място, а с тях трябва да започва Изпълкомът. За последните 10 години футболът ни върви само надолу, надолу и надолу. Това, което искам да кажа, е, че е дошло време за промяна в начина на работа. Никой в Левски не иска да окупира футболния съюз, никой в Левски не иска да става президент на футболния съюз. Аз не казвам кой трябва да бъде президент на БФС, нито кой да бъде в Изпълкома.

- Тази идея за висша лига как ти се струва - като прах в очите на хората или като една алтернатива на сегашната ситуация?
- Не искам да коментирам нищо, което е подхвърлено. Това е според мен подхвърляне на салфетка. Като цяло, мястото на тези отбори - на ЦСКА, на Литекс и на Локо Сф - е в „А" група, безпорно. Ако има правила, това да стане честно и почтено, аз съм с две ръце  за това.

- Името на Левски се споменаваше в последно време, че е имало политически натиск във вземането на решението за Литекс.
- Това са празнодумци, не искам повече да говоря нищо, откровени празнодумци.

- Съжалявам, че ще ти задам следващия въпрос, но искам да спрем веднъж завинаги със следните спекулации, които в последните часове валят и се спекулира с едно нещо - кой е собственикът на Левски?
- Знаете ли, по тази тема се изказаха всякакви хора, хора, които имат и лични интереси да говорят по тая тема. И от юни месец не са спрели да говорят по тази тема. Чудят се какво да кажат и по какъв начин да уязвят Левски и хората, които обичат Левски, хората, които работят за Левски. Няма да стане! Мога да кажа отговорно, че аз съм един от собствениците на Левски. Много пъти го казах. Аз знам истината, те могат да предполагат, много неща да си мислят и много неща да се опитват да внушават, аз считам, че е редно и честно да се оценява какво вършим в момента, какво се случва с Левски, а тези въпросни хора да коментират или да говорят за техните си отбори. Те явно са незначителни, за да се занимават с нещо изключително значително, какъвто клуб е Левски. Няма по-удобна възглавница от чистата съвест. А аз спя добре.

- Близко ли е времето, когато ще чуем радостни възгласи от новата трибуна на стадион „Георги Аспарухов"?
- Според мен доста близко, но няма да навлизам в детайли по тази тема. Много се изговори, много се изписа, забави се доста строежът на сектор „А". Много причини имаше. Мога и да се оправдавам, няма да го правя.

- Дадохте ли много като средства, като емоции, като здраве за този строеж?
- Повече, отколкото предполагате.

- Искате ли да надградите тази идея, продължавайки към другите сектори или не е моментът?
- Безспорно ще мислим по тази тема, но на този етап знаете, че имаме да изплащаме още задължения. Стремим се да сме абсолютно коректни платци. Няма между нас хора, които да нямат амбицията и желанието да направим нещо наистина много сериозно, но иска време и по-прецизни действия. Поставили сме искане да ни бъде помогнато така, както беше помогнато на Лудогорец например за едната трибуна, на няколко пъти имаше съответните разговори, написали сме и писма до министър Кралев, както и някои други клубове. Аз считам, че държавата само по този начин може да помогне на българския футбол и българските клубове - като се помогне по някакъв начин да се заделят средства и да бъде подобрена материално-техническата база на клубовете.

- Понеже се заговори по темата със задълженията, тази година малко по-лесна ли ще е от миналата относно лиценза?
- Не, ние с лиценза нямаме никакъв проблем тази година. Миналата беше доста трудна и искам да благодаря на хората, които положиха огромни усилия, най-вече на феновете.

- За първи път правите селекцията навреме. Доволен ли сте от нея?
- Със селекцията се занимава спортно-техническото ръководство в лицето на Георги Иванов и Стойчо Стоев, както и на скаутите ни. Те гледаха и те избраха футболистите до момента. Още един остана, който да пристигне другата седмица, за да финализираме договора с него и клуба му. От това, което виждам тук - в двете контроли, които изгледахме, считам, че попълненията са добри футболисти и че ще помогнат за повишаване класата и качеството на отбора.

- Съжалявате ли за някое име?
- Не мисля, може би след време, ако прецени Георги Иванов или старши треньора, може да споделят за някого от играчите, които не дойдоха, но щом като някой не е дошъл, значи не е бил за Левски. Не се харчат много пари заЛевски. Кой каквото ще да говори, нека някои да продължават нарочно да се опитват да пускат... В Левски в момента най-скъпоплатеният футболист получава не повече от 11 000-11 500 евро. Говоря за чужденец. На всички останали заплатите са им между 6000 и 8000 евро на месец. Така че ако говорим за бюджет и заплати, има някои отбори, които са доста по-добре от нас.