"Ботев" (Пловдив) постигна убедителна победа с 4:1 срещу румънския елитен Поли Тимишоара в първата си контрола от зимната подготовка. Попаденията за тима на Николай Костов отбелязаха Рахави Кифуети, Божидар Васев, Александър Колев и Емил Камберов.

Двубоят се игра на един от терените на комплекс „Титаник“, намиращ се в близост до базата на „жълто-черните“ в хотел „Кервансарай“ в Анталия.

"Ботев" започна в следния състав: Валентин Галев, Йордан Христов, Радослав Терзиев, Кристиян Димитров, Лазар Марин, Милен Гамаков, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Рахави Кифуети, Грегъри Нелсън и Наско Милев.

В първите минути головите положения пред двете врати липсваха, а двата тима изпитваха затруднения от силния вятър. В 10-ата минута Лазар Марин получи пас от Нелсън и пробва центриране, но топката се озова право в ръцете на вратаря. В ответната атака Валентин Галев се намеси добре и отрази удар на нападател на Поли Тимишоара, който е на 11-ото място в шампионата на Румъния.

В 15-ата минута „канарчетата“ откриха резултата, след като Кифуети направи отличен индивидуален пробив и с удар извън наказателното поле прати топката в долния ляв ъгъл за 1:0.

В 19-ата Наско Милев бе близо до удвояване на аванса на пловдивчани, но диагоналният му удар профуча над напречната греда. В 31-ата гредата се оказа последна преграда пред българите. „Канарчетата“ упражниха преса в половината на противника и отнеха топката, последва центриране, което бе избито и топката попадна в Лъчезар Балтанов, халфът овладя и стреля с левия крак, но топката се отклони от страничния стълб. До края на първата част играта се водеше предимно между двете наказателни полета, а до нови голови положения не се стигна.

През вторите 45 минути „жълто-черните“ бяха с изцяло нов състав: Виктор Голас, Филип Филипов, Георги Купенов, Орлин Старокин, Игор Ощипко, Серкан Юсеин, Борис Тютюков, Божидар Васев, Емил Камберов, Рангел Игнатов и Алекс Колев.

Възпитаниците на Николай Костов стартираха вихрено второто полувреме и до 60-ата минута вече водеха с 4:0. Още в първите секунди след почивката 18-годишният Рангел Игнатов подаде на Божидар Васев пред наказателното поле, който стреля, топката се отклони от защитник и влетя във вратата за 2:0. В 49-ата Игнатов повтори упражнението, като този път асистира на младок – Борис Тютюков, а нападателят шутира от движение, но ударът бе неточен.

В 52-ата минута Игнатов продължи да бъде в центъра на събитията и се отчете с втора асистенция. Крилото се възползва от грешка в отбраната на „сините“ и се отскубна сам срещу вратаря, след което хитро изчака подкрепа от Александър Колев и комбинира с тарана, за когото не бе проблем да се разпише на празна врата за 3:0. В 61-ата минута Александър Колев пресече пас в половината на румънците, напредна с топката в крака и пусна към Емил Камберов, а 19-годишният нападател с прецизен удар с левия крак покачи на 4:0.

В 79-ата минута румънците изпълниха късо ъглов удар, последва пас към Бокшан през центъра на защитата на "Ботев", а той успя с удар от близка дистанция да отбележи почетното попадение за Поли Тимишоара - 4:1.

Следващата контрола на "канарчетата" е на 28 януари от 16:00 часа срещу полския Висла Краков.

ВИЖТЕ НОВОТО КЛАСИРАНЕ НA "А" ГРУПА


  "А" група, сезон 2015/16 - програма, резултати и листа на голмайсторите "Б" група, сезон 2015/2016 - програма, резултати и класиране Купа на България - сезон 2015/2016 топка_1.jpg BALL.jpg SOC.jpg soccer_02_1__1.jpg