Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков откриха конференция на феновете. Тя е част от международния проект с участието "Фенове срещу насилието“. Срещата, която е пионерска за цяла Европа, се състоя в „Арена Ботевград“.

"Събитието не е случайно тук, защото имам сантимент към този град и виждам фенове от моето време“, каза Георги Глушков.

„Горд съм, че именно Ботевград е домакин на тази конференция. Повечето фенове на баскетбола ме познават. Надявам се това да е началото на сътрудничеството на община Ботевград и БФБаскетбол и скоро тази хубава зала, в която сме сега, да стане домакин на голямо баскетболно събитие, като квалификации на мъжкия и женския национален отбор. Надявам се, че чрез този проект ще се опитаме да минимализираме агресията у феновете“, допълни кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Мениджърът на проекта от българска страна представи резултатите от национално изследване на сегашното състояние на агресията сред феновете в страната. Проучването е изготвено, след като бях проведени 750 анкети от феновете в цялата страна и интервюта с фен лидери и представителите на клубовете.

В конференцията днес се включиха фенове от Варна, Ямбол, Самоков, Русе, Ботевград, София и Правец, както и представители на НБЛ, БФБ, Община Ботевград. Те проведоха дискусия, която обсъди резултатите от доклада. Едно от исканията на любителите на баскетбола бе да се върне изискването домакин на полуфинал от НБЛ да е зала с минимум 1000 седящи места. Те се обединиха около позицията, че на следващи подобни срещи трябва да присъстват както високопоставени представители на клубовете, които да се запознаят с позициите им, така и представители на съдийската колегия. „В България и в частност в баскетбола няма яснота и понятие за истински маркетинг и доброволчески труд“, констатираха запаляковците.

По време на конференцията Ширин Амин представи част от проекта, който засяга формирането на фокус групи на фенове в страната. Предстоят три събирания на такива  – 23 януари в Русе, 30-31 януари в Ботевград и 13 февруари в Ямбол. Втора фокус-група ще се събере на 20 февруари, отново в Русе, която ще бъде комбинирана мача на националния отбор за жени срещу Швейцария в „Арена БУЛСТРАД“.