Арсенал направи подвиг и спечели убедително с 3:0 при визитата си на Олимпиакос в последна среща и за двата тима от група „F” на Шампионската лига. Така „артилеристите” задминаха съперника си за второто място в групата и се класираха за 1/8-финалите на турнира. В герой за тима от Лондон се превърна френският нападател Оливие Жиру (29, 49, 67-дузпа), реализирал и трите попадения в срещата.

Мачът на стадион "Йоргос Караискакис" в Пирея започна с домакински натиск, но постепенно гостите взеха инициативата и поведоха в 29-ата минута, когато Оливие Жиру вкара първия си гол в мача с глава след центриране на Аарън Рамзи. Това бе и единственото попадение за първата част.

След почивката в 49-ата минута Оливие Жиру удвои преднината на „топчиите” след страхотно извеждащо подаване на Джоел Кембъл, който промуши топката през чеитирима защитници на домакините. С попадението си Жиру задмина една от легендите на Арсенал - Денис Бергкамп, по голове в Шампионската лига.

Последваха няколко чудесни намеси на вратаря на гостите Петър Чех, който отново показа огромната си класа, а в 67-ата минута всичко за гръцкия шампион свърши, след като защитникът Елабделуи спря с ръка опит за центриране на Начо Монреал. От последвалата дузпа Жиру оформи своя хеттрик и направи задачата на Олимпиакос непосилна, тъй като в този момент гръцкият тим се нуждаеше от три гола, за да елиминира „топчиите”. Домакините обаче не успяха да вкарат дори почетно попадение.

След успеха си Арсенал завърши на второ място в групата с 9 точки, с колкото остана и Олимпиакос, който обаче отстъпи на английския гранд в директните двубои и ще играе на 1/16-финалите в Лига Европа.

ГРУПА "F"
olimp.jpgарсенал_1.jpg
Oлимпиакос - Арсенал 0:3
0:1 Оливие Жиру (29), 0:2 Оливие Жиру (49), 0:3 Оливие Жиру (66-дузпа)

Атина, „Георгиос Караискакис“
Съдия: Никола Рицоли (Ит)
0.9arsenal.jpg