Един от героите на българския национален отбор по футбол от знаменитото лято през 1994 година в САЩ Петър Александров за пореден път получава огромно признание в Швейцария, където изкара голяма част от активната си състезателна кариера. 52-годишният бивш нападател е сред имената, които са включени в анкета за определяне на най-добрия чуждестранен футболист в историята на швейцарския елит.

Допитването се провежда измежду читателите на популярния швейцарски вестник „Блик”, а Петър Александров, който е трикратен голмайстор в шампионата, е нареден до личности като актуалния изпълнителен директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге, други немски легенди като Гюнтер Нетцер и Ули Щилике, бившия чилийски национал Иван Саморано и бразилеца Джоване Елбер. От все още действащите футболисти номинирани са египтянинът Мохамед Салах, играещ в момента за Рома, и шведът Ким Шелстрьом, който сега е в Грасхопър.

Петър Александров не влезе в игра в нито един мач на световното първенство. Започна кариерата си в "Левски" (Карлово), след това игра в Славия. В чужбина мина през Кортрайк, Енерги и Аарау. След това се върна в „Левски“ и стана шампион, игра в Нюшател Ксамакс, Люцерн, Баден, отново Аарау, Кикърс Люцерн и Блу Стар. Петър Александров беше помощник на Красимир Балъков в Кайзерслаутерн и Пламен Марков в националния отбор. В момента продължава да живее в Швейцария и е асистент във втородивизионния Бил/Биен.

За Аарау Александров има 104 мача и 41 гола. В Ксамакс е вкарал 24 попадения от 30 срещи, а за Люцерн има 55 срещи с 29 попадения.