Международната атлетическа федерация (IAAF) предприе санкции и срещу кенийската атлетика заради множество нарушения на антидопинговия кодекс. Както е известно IAAF вече извади Руската атлетическа федерация заради подобни прегрешения, а сега мерки са предприети и срещу друга от най-успешните държави в Царицата на спортовете.

В изявление на управата на IAAF се казва, че в интерес на цялостта и доброто име на спорта отстранява временно за 180 дни правата на президента на кенийската федерация Айсая Киплагат, вицепрезидента на централата Дейвид Окейо и на водача на кенийския отбор на световното първенство в Пекин през това лято Джоузеф Кинюа.

Етичната комисия на Международната атлетическа федерация обяви, че наказанията са наложени, след като има съмнения, че тримата са саботирали антидопинговия процес в Кения и има данни за отклоняване на парични фондове от сметките на федерацията. Съмнително е и получаването на два автомобила като подарък от Лекоатлетическата федерация на Катар в последните две години.

Кенийската лека атлетика, една от най-успешните в света в бяганията на дълги разстояния, беше разтърсена в последните месеци от серия положителни допинг проби. Десетки местни атлети нахлуха преди седмица в сградата на местната федерация с искане за оставките на управата.