"Гришо, България е с теб!", провикна се един от хилядите присъстващи в "Арена Армеец" снощи след демонстративния мач на Григор Димитров с Гаел Монфис, докато първата ни ракета беше с микрофон в ръка и изказваше благодарностите си към публиката, изпълнила залата.

"И аз съм с вас! И никога не съм ви напускал!", отвърна Григор, обирайки овациите на повече от 10 хиляди свои сънародници.

Не само 24-годишният тенисист се вълнуваше снощи. Разчувстваният Гришо трудно сдържаше емоциите си, пророни няколко сълзи, майка му също се разплака от вълнение. Разчувствани бяха и хилядите по трибуните, несъмнено и голяма част от зрителите пред телевизионните екрани.

Събитието снощи беше по-специално за Григор. Той за първи път демонстрира уменията си пред толкова много сънародници. Самият Григор сподели, че отдавна е мечтаел за подобно събитие. Ексцентричният Гаел Монфис го повлече за старта на шоуто. Французинът неслучайно е считан за един от най-атрактивните тенисисти. Нашето момче обаче показа, че не му отстъпва, побеждавайки го с 6:3, 6:4. Да, резултатът не е важен, защото беше демонстративен двубой. Със сигурност обаче Димитров придоби още по-голямо самочувствие, а и осъзна каква мощна подкрепа има зад гърба си. След мача хасковлията каза, че е наясно колко много българи са прекарвали безсънни нощи, за да гледат двубоите му пред телевизионните екрани, когато играе в САЩ, Австралия или Мексико, например. Най-после Гришо демонстрира близост с публиката, което беше показателно при разразилата се блъсканица снощи. Стотици малчугани, а и по-големи горяха от желание да се снимат за спомен с първата ни ракета и да го помолят за автограф.

Gri6o1234.jpg

Той е техният/нашият любимец, той е нашият Григор. И той като всеки човек е нормално да има кусури, критици все ще се намират... Зад граница не говорел на родния си език, не играел за България. Болезнени теми, които не спират да се дискутират последните месеци. Но не можем да отречем, че наш Гришо във всеки мач играе за родината. След името му е трибагреникът, който защитава с чест и достойнство.

Спортист №1 на България за 2014 година е един от малкото ни останали герои, длъжни сме да го ценим и подкрепяме. И бъдете сигурни, че Димитров ще ни се отблагодари и ще ни радва с успехите си. Снощи Григор стана по-силен. По-силен го направи българската публика, която демонстрира обичта към таланта, проходил за тениса на дъските в тъмна зала в родния му Хасково, и превърнал се в мъж, жаден за успехи и покоряване на върха в световния тенис.

Григор сбъдна още една мечта - да играе пред пълни трибуни в родината си, в която се прибира едва два-три пъти в годината заради изключително натоварената програма в спорта, който практикува. Дано по-скоро сбъдне и следващата - титла от турнир от Големия Шлем.

Гришо, вярваме, че можеш! С теб сме, а и вече всички са убедени, че и ТИ СИ С НАС - БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ





Gri6o123.jpg