В света на бокса често се срещат боксьори от ромски произход, които са започнали кариерата си на нелегални рингове, за да се прехвърлят в аматьорския и след това професионалния бокс. Новият световен шампион в свръхтежката категория Тайсън Фюри съвсем не е изключение.

СЕМЕЙСТВОТО
Боксьорът е роден на 12 август 1988 г. в Манчестър в семейството на ромски номади. Баща му Джон Фюри – Циганина също е бил боксьор. Целият род е свързан с този спорт. Неговите братовчеди Анди Лий и Хюи Фюри също имат успехи на ринга. Бащата на Хюи  - Питър Фюри, е треньор на сина си и на Тайсън Фюри. Всички те са далечни роднини на легендата на нелегалните боксови срещи през 70-те, 80-те и началото на 90-те години на ХХ век Бартли Горман, който е наричан Царя на циганите. Самият Тайсън Фюри е свързан с бокса още по рождение. Връзката с роднините му е силна. През 2014 г. Той отмени мач срещу Александър Устинов, след като чичо му и негов треньор Питър Фюри влезе в болница.

Неговият баща го кръщава на Майк Тайсън. Връзката между двамата е много силна. Тайсън Фюри е готов да се сбие с всеки, който обиди баща му заради неговия престой зад решетките. Джон Фюри излезе от затвора само преди седем месеца. Той „излежа“ седем години от 11-годишната присъда, след като беше осъден за нанасяне на тежка телесна повреда при сбиване, в което противникът му остана с едно око.

РЕЛИГИЯТА

Новият световен шампион при професионалистите е отдаден християнин. Той често публикува съобщения с религиозно съдържание в социалните мрежи. На ринга носи фланелки, свързани с любовта му към Бог и Исус Христос. В You Tube може да се намери клип, в който боксьорът казва: „Исус е моят Бог“.

СЕМЕЙСТВОТО
След победата си над Владимир Кличко британският боксьор изпя песен на „Аеросмит“, която посвети на съпругата си Парис. Двамата са семейство от 2008 г. След мача с украинеца Фюри обяви, че в петък вечерта е научил добрата новина, че за трети път ще стане баща. Тайсън и Софи имат 6-годишна дъщеря Венесуела и 4-годишен син Принс. За Фюри над всичко е семейството и противно на очакванията, че е суров и непоклатим заради бойната си натура, той е изключително ранима душа. Доказа го и с изпълнението на ринга след мача с Кличко.

ГОЛЯМАТА УСТА
Тайсън Фюри е известен не само със силата на ударите си, но и с поразяващата си уста. Той е способен да извади всеки човек от равновесие без да размахва крошета. Езикът му е достатъчно остър и съчетан с бърза мисъл. Истинска фурия. Преди мача с Владимир Кличко британецът обяви: „Той има харизмата на долни гащи. Аз съм ракета, а той ще бъде детрониран“. Той подкрепи думите си с действия на ринга в събота вечерта. Самочувствието му никога не е било ниско. Още преди няколко години Тайсън Фюри заяви: „Аз съм уникален. Боксьор като мен се ражда веднъж на 1000 години!“ Езикът на Фюри обаче често му е носи неприятности. През 2013 г. беше глобен от британската боксова федерация заради несъобразени изказвания.

ЗАЛОЗИТЕ
Тайсън Фюри е известен и с това, че залага на собствените си мачове. Преди мача си с Владимир Кличко британецът разкри, че е заложил 280 000 евро за свой успех. Не е ясно обаче при какъв коефициент го е направил, но със сигурност е увеличил значително тази сума. Само заради участието си в мача срещу украинеца Тайсън Фюри получи близо 5 милиона евро. Това е най-големият хонорар в спортната му кариера до момента.

НА РИНГА
Фюри е висок 2,06 метра, което му дава доста добър обсег с ръцете. Британецът се боксира в т. нар. традиционен стил. На аматьорския ринг има 34 мача, в които е записал 30 победи (26 с нокаут) и 4 загуби. При професионалистите още не познава загуба. Спечелил е всичките си 25 мача, като в 18 от тях е триумфирал след нокаут. Най-краткият му мач е на 11 април 2009 г., когато в Лондон нокаутира Матю Елис в 48-ата секунда на мача.

* fury - от английски думата се превежда като бяс, ярост, лудост, настървение, фурия