Урок по родолюбие! Това като че ли беше мотото на изключително стилната церемония, отбелязала края на кампанията "Спортните чудеса на България 2015: Младите шампиони" на вестник "Стандарт". Тя бе излъчена пряко по БНТ HD.

Да останат българи и да не предават никога родината си. Това беше най-важното послание, отправено от всички към 15-те невероятни таланти на народния спорт, от които очакваме медали още в следващите две олимпиади. Не беше важно кой е победител и кой не, а това, че в изключително тежката ситуация България продължава да ражда таланти, обединиха се в изказванията спортният министър Красен Кралев, главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, както и Тити Папазов, който отново успя да разчуства залата, макар и този път без сълзите.

"БНТ и "Стандарт" са най-големите родолюбци в българския спорт", отсече баскетболният спец по повод организаторите на кампанията, провела се с любезното съдействие на домакините от хотела "Арена ди Средика". Папазов посочи като един от бъдещите обединители на нацията Сашо Везенков - талантът на баскетбола, който отказа да играе всяка година на голямо първенство с Гърция, въпреки че има паспорт на комшиите и остана верен на България, в която почти не е живял. Тити разкри и новина, че въпреки че е бил канен от ЦСКА (Москва) за много пари, Везенков-младши не е нарушил дадената дума на Барселона.

Сълзи предизвика и скиорът Алберт Попов, който дойде броени дни след тежката катастрофа в Алпите, довела и до смъртен случай на треньора му, за да покаже, че българският спорт има бъдеще.дух.

"Щастлива съм и горда, че съм сред толкова много спортни таланти и легенди. Смятам, че всички вие сте ни карали и ще продължавате да ни карате да се чувстваме горди и щастливи и в най-тежките моменти", заяви главният редактор на в-к "Стандарт" г-жа Славка Бозукова на откриването на церемонията.

"Спортът е допингът на нацията и успехите на шампионите ни карат не само да се радваме, а обединяват нацията по един неповторим начин. Тази мисия става все по-невъзможна заради трудните времена, в които живеем. Този месец терорът не подмина и спорта", каза още тя.

"Кампанията тази година в-к "Стандарт" посвещава на младите таланти в спорта. Искаме да им покажем уважение и да им дадем кураж. Много от тях имат своите победи и са добър пример за младите хора. Пожелавам им успех, още повече титли и да бъдат горди българи", обясни Бозукова.

"Да се превърнеш в любимец на нацията някой път е по-трудно, отколкото да извоюваш една толкова чакана победа", каза тя и завърши: "Вярвайте в България и останете българи!".

Главният редактор на "Стандарт" имаше честта да награди скиора Алберт Попов.

Другите награди на шампионите до 23 години връчиха зам.-кметът Тодор Чобанов, Тити Папазов, Георги Иванов - Гонзо, Дамян Дамянов, изп. директор на Българския спортен тотализатор, шефът на българския бокс Красимир Инински, вратарят на ЦСКА и участник на Евро 2004 Стоян Колев, големите шампиони Евгени Иванов - Пушката, Симона Пейчева, Петър Стойчев.

"Като столица на България София се гордее с всички наши спортисти. Като европейска столица през 2018 София има мисията да направи всичко възможно за насърчаването на спорта", заяви Тодор Чобанов.

"Столична община има плановете да разкрие нова програма за елитния младежки спорт, ще насърчаваме младите хора в тази насока. До мен са едни прекрасни млади таланти, които ни радват и изпълват сърцата ни със щастие. Много успехи и много късмет", пожела Чобанов на младите шампиони и благодари на "Стандарт" за кампанията.

Талантите до 14 години бяха наградени от легендата Боян Радев, който връчи приз на внучка си Бояна Радева (ски), както и от Илона Станева, директор маркетинг и реклама на ПИБ, олимпийският двоен шампион от Барселона - Николай Бухалов, генсекът на БОК Белчо Горанов, Гергана Илиева, мениджър на търговска верига "Зора" и Мария Масларова, изп. директор на "Лев Инс".

Боян Радев_1.jpg

"Когато с г-жа Бозукова разглеждахме номинациите за Спортните чудеса 2015, наистина адмирирах тази идея за кампанията. Имаме огромен потенциал и българите трябва да го знаят. Давайки им заслуженото и уважението, поемаме отговорност да ги подкрепяме и утре трябва да дадем отчет какво сме направили за тях", каза спортният министър Красен Кралев.

"Аз се моля на Господ да пази нашите деца, нашите спортисти", каза още Кралев.

НАГРАДЕНИТЕ:

"Младите шампиони" (до 14 години)
Бояна РАДЕВА (ски)
Василики КАДОГЛУ (плуване)
Теодора ЦАНЕВА (карате)
Андрей ЙОРДАНОВ (футбол)
Адриан АНДРЕЕВ (тенис)
* Специална награда: Тулчан ХАМИД (карате)

"Младите шампиони" (до 23 години)
Алберт ПОПОВ (ски)
Александър ВЕЗЕНКОВ (баскетбол)
Цветелина НАЙДЕНОВА, Цветелина СТОЯНОВА и Христина ТОДОРОВА (художествена гимнастика)
Божидар КРАЕВ (футбол)
Венелина ПОПТОЛЕВА (бокс)
Даниел АСЕНОВ (бокс)
Георги КИТАНОВ (футбол)
Красимир ГЕОРГИЕВ (волейбол)
Лиляна ГЕОРГИЕВА (лека атлетика)
Явор ПЕШЛЕЕВСКИ (петобой)