Баскетболният Барселона постигна шеста поредна победа в Евролигата. Каталунците с Александър Везенков в състава разбиха полския Жельона гора като гост с 93:64. Барса загуби първия си мач в група “С” от Пънар Кършияка в Измир, но след това наниза шест поредни успеха, за да се класира за Топ 16.

Везенков игра 22 минути и направи най-добрия си мач в Евролигата до момента. Българинът доказа, че има качества и не случайно е в един от грандовете на европейския баскетбол. Везенков игра 22 минути, за които наниза 15 точки, като бе 100% от стрелбата. Крилото бе 3/3 от тройката за 9 точки, веднъж реализира 2 точки и записа 4 точки от линията за наказателен удар. Везенков събра коефициент 23 и бе най-полезен от всички на игтрището. Българинът се отчете с две борби и две асистенции.

Треньорът на Барселона Шави Паскуал не можеше са разчита на капитана и легенда Хуан Карлос Наваро, който не бе в групата за двубоя. Наставникът даде шанс за изява на Маркус Ериксон и Муса Диане, които досега не успяваха да запишат минути. Най-резултатен за Барса стана Алекс Абринес с 16 точки, а освен Везенков 15 точки добави и Карлос Аройо. С 12 остана Анте Томич.

5.jpg

През първата част резултатът мина през няколко равенства, но Барселона диктуваше темпото. Анте Томич бе в центъра на атаките на каталунците, а Алекс Абринес се развихри в края и с две тройки доведе резултата до 24:18 в полза на Барселона. Секунди преди изтичане на десетте минути на паркета се появи и Александър Везенков, който бързо извърши фаул, спирайки атака на домакините. Везенков вкара първата си тройка и резултатът стана 31:25. Карлос Аройо заби още една тройка за 34:27 четири минути преди края на полувремето. Брад Олесон също се разписа от тройката и Барселона поведе с 37:27. Минута преди края Везенков вкара и два фаула, а след него Аройо наниза три точки за 42:31 в полза на испанския гранд. Почивката дойде при резултат 44:35 за Барселона.

В третата част каталунците продължиха да увеличават аванса си и Саторански отбеляза за 60:44 две минути преди края, а Анте Томич даде най-голямата преднина на тима си – 18 точки при 62:44. Авансът на Барса набъбна на 21 точки при 69:48, а частта завърши при резултат 69:50. Пет минути преди края на двубоя дойде моментът на Александър Везенков. Българинът наниза седем поредни точки, с които направи резултата 86:56. Крилото първо вкара два фаула, след това тройка, а накрая и още две точки след хубава атака и асистенция на Аройо. Везенков наниза и третата си тройка в мача за 93:60. Крайният резултат бе 93:64 за Барселона.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА


4_3.jpg