Кубинецът Хосе Арате бе назначен за треньор в националния отбор по бокс. Роденият на 29 ноември 1981 година млад специалист ще помага на главния селекционер Михаил Таков и Палми Ранчев.

Кубинецът живее в България от няколко години. Помага на боксовия Локомотив (Пловдив). Навършващият 34 години след няколко дни Арате е женен за българка - Таня Солер. Двамата имат дъщеричка - Линдис. Самият треньор разказва, че се е запознал с бъдещата си съпруга през 2011 година, когато тя е учела испански език в Куба. Родителите й също са работили в страната на Фидел Кастро в края на социализма. Госпожа Солер със сигурност впечатлява с дългата си руса коса и най-вече с пищните форми.

"България е страната на цветята и красивите жени. Има много хубави момичета у вас, но най-хубавата е моята", споделя Хосе Солер Арате. Треньорът е магистър по специалността „Бокс“ от спортния университет в Хавана. Работил е с двукратния световен шампион Хулио Сесар Ла Крус Параса, избиран два пъти за най-добър боксьор на Америка, олимпийския шампион от Лондон'12 Робейси Рамирес Карасана, Йосвани Бейтия Сото и други известни състезатели.

"По принцип европейските боксьори, в това число и българските, са много здрави физически. Ние, в Латинска Америка, не сме толкова силни. Затова се опитваме чрез движенията с краката да можем да избегнем ударите. Ако успеем да съберем тези две неща - силата на България и краката на кубинците, ще стигнем далеч. Техника и сила в едно", казва още кубинецът в свое старо интервю у нас.